Anna Blix er biolog, forfatter og politisk rådgiver for Rødt på Stortinget. Blix har blant annet skrevet fast om forskning for Morgenbladet (2012-2014), og sittet i forskningspanelet i Abels tårn i P2 (2010-2013). Hun har vært redaktør i RadiOrakel, og skriver fast om forskning, vitenskap og miljøpolitikk i Klassekampen (2014-d.d). Foto: NORLA / Adrian Nielsen

Anna Blix er biolog, forfatter og politisk rådgiver for Rødt på Stortinget. Blix har blant annet skrevet fast om forskning for Morgenbladet (2012-2014), og sittet i forskningspanelet i Abels tårn i P2 (2010-2013). Hun har vært redaktør i RadiOrakel, og skriver fast om forskning, vitenskap og miljøpolitikk i Klassekampen (2014-d.d).

Foto

NORLA / Adrian Nielsen

Anna Blix:

– Er det bedre å legge egg? Være gravid i munnen? La pappaen ta seg av ungene?

Publisert: 16. mai 2023 kl 09.11
Oppdatert: 16. mai 2023 kl 09.11

­

Anna Blix (37)

  • Yrke: Biologi, forfatter og rådgiver for Rødt på Stortinget
  • Utdannelse: Master i biologi
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «40 uker. En menneskegraviditet og 81 andre måter å få barn på»
  • Forlag: Cappelen Damm

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg skrev denne boken fordi jeg blei så utrolig kvalm da jeg var gravid første gang. Jeg spydde og spydde, og det gikk ikke over i uke 12, sånn som legene og andre forespeilet. Og da blei jeg litt sur. Hvorfor hadde ikke kvalmen evolvert bort? Og så blei jeg ganske misunnelig på alle de andre dyrene som virker som om de både har lettere og kortere graviditeter enn oss mennesker.

– Da jeg begynte på denne boka, drømte jeg om å være et pungdyr, en kenguru med ungen i en pung, ikke i livmoren. Det virka så praktisk! Nå er jeg ikke sikker på om det er så lurt, lengre.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Dette er en annerledes graviditetsbok, der vi følger en gravid uke for uke. Men istedenfor å fokusere på fosteret, og hvilken frukt den er like stor som, fokuserer jeg på den gravide. Hvorfor er hun kvalm, hvorfor blir hun opptatt av å gjøre klart til babyen og hvorfor kan hun ikke legge egg?

– Underveis møter vi 81 andre dyr som bærer fram barna sine på andre måter enn mennesker. Er det bedre å legge egg? Være gravid i munnen? La pappaen ta seg av ungene?

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– For å spoile: det er ganske smart å være menneskegravid, fant jeg ut av til slutt, på tross av kvalme, bekkenløsning og opphovna bein. Underveis i boka legger jeg fram de nyeste hypotesene om hvorfor vi er gravide, hva kjønn har å si, og hvorfor det bare er vi mennesker og noen få andre dyr som blir bestemødre.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Den største utfordringen var at jeg blei gravid selv igjen mens jeg skreiv denne boka. Og da var det rett tilbake til spybøtta og deretter omsorgsarbeidet for en liten nyfødt baby – det ga ikke mye rom for skrivetid!

– Men nå er det minste menneskebarnet mitt 4 år, og denne bokbabyen fikk endelig grodd ferdig i hodet og hendene. Det er jeg glad for!

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg tror ikke det er spesielt for meg, men noe alle biologer deler: en enorm nysgjerrighet for hvordan naturen rundt oss fungerer. Hvorfor har dette evolvert fram? Hvorfor lever disse dyrene sånn? Så gjelder det å klare å formulere kunnskapen jeg finner til ord og setninger.

Hva vil du oppnå med boken?

– At vi får øynene opp for alle de fantastiske måtene å få barn på som har evolvert! Og at vi skjønner at vi og de andre dyrene ikke er så forskjellige fra hverandre.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg håper leserne i alle fall blir glade for at mennesker ikke må føde gjennom en penisformet klitoris, sånn som flekkhyenen må, eller at vi slipper å være gravide på ryggen. Selv om det er tungt å være menneskegravid, håper jeg leseren får en slags evolusjonær trøst av å lese denne boken–- det finnes tross alt verre måter å gjøre det på.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Jeg håper alle leser boken – men særlig vordende medforeldre kan få øynene opp for hvor slitsomt den gravide i livet deres har det – og hvordan andre dyr organiserer omsorgsarbeidet mellom partnerne, hvis de er flere enn en som skal passe på ungene eller eggene sammen!

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– Jeg anbefaler Lucy Cookes Bitch. A revolutionary guide to sex, evolution & the female animal fordi hun på en briljant måte viser hvor naturvitenskapen og Darwin har tatt feil om kjønn og kjønnsroller, og hvordan dyrene rundt oss lever utrolig kule liv, bare vi klarer å se hvordan de lever uten å sette vår egen samfunnsstruktur som standard

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Oi, det er mange, men særlig den amerikanske biologen og antropologen Sarah B. Hrdy har skrevet noen strålende bøker omsorg og biologi som alle burde lese! Og hennes arbeid fra 1970-tallet til i dag har endret hvordan vi forstår naturen rundt oss noe helt enormt. Flere burde vite om det!

Hvis du måtte velge?

 

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet