Taran Bjørnstad er aktuell med ny bok.

Foto

Stine Friis Hals

Taran L. Bjørnstad:

– Jeg ville finne en hendelse som kunne dytte en sterk, selvstendig og ambisiøs ung mann ut av kurs

Publisert: 7. februar 2023 kl 09.23
Oppdatert: 7. februar 2023 kl 09.23

­

Taran L. Bjørnstad

  • Yrke: Forfatter
  • Utdannelse:  cand. polit. UiO (statsvitenskap/medieviter)

  • Bosted: Jar, Bærum

  • Aktuell med boken: «Uke 40»

  • Forlag: Aschehoug

Hva handler romanen om?

– «Uke 40» handler om å miste kontroll. Om å bli rammet av en sidevind som forskyver og setter til side alle planer og drømmer man har for fremtiden; om å være ung, fri og forelsket den ene dagen – for så å skulle være noens pappa den neste.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Livet og samtiden gir meg ideer hele tiden, uten at temaet ligger tett til eget liv, eller noen av mine næres liv. Frihet og plikt, maskulinitet, ansvar og omsorg er spennende temaer. Jeg ville finne en hendelse som kunne dytte en sterk, selvstendig og ambisiøs ung mann ut av kurs; hva om en 18 år gammel ung mann, som har fremtidsplanene klare; forsvaret, studier i utlandet – får beskjed om at han har gjort en kvinne gravid? Hva om hun ikke har omsorgsevne, og han må velge om han skal ha omsorg for barnet som kommer – eller ikke.

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– Det handler kanskje om at av og til har man ikke noe valg. Vi lever i en tid hvor unge mennesker får beskjed om at de kan bli og gjøre hva de vil – og valgmulighetene er liksom uendelige... men av og til skjer det saker og ting som dytter en helt ut av kurs, og avgjør retningen i livet uten at man har muligheter til å velge det bort – eller velge noe annet ... og uansett hva man gjør vil det prege en resten av livet.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Jeg har hatt ideen til romanen skriblet ned i notatbøker i et par år, men holdt egentlig på med en annen roman. Et arbeid jeg har plundret med i flere år, og ikke får til. Jeg bestemte meg for å ta en pause fra det, og fant fram notatene til «Uke 40». Da var det som om teksten lå foran meg – og var klar. Det ble et «medstrøms-manus». Kanskje fordi det var i kontrast til arbeidet jeg hadde lagt til side. Dette manuset ville seg. Jeg fant energi i fortellingen, og en form – som gjorde arbeidet givende og morsomt.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg bruker nokså lang tid fra idé – til jeg setter meg ned og skriver. Har en lang inkubasjonstid – med mye research. Samler informasjon. Snakker med mennesker. Besøker plasser jeg tenker er relevante ... noterer i de svarte notatbøkene. Gjør mye mer research enn jeg (egentlig) trenger og samler en masse informasjon jeg aldri bruker. For meg er dette en fin tid, tiden før man begynner å ta de store valgene, og alt er mulig ... og det meste er relevant. Så begynner valgkampen...

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Alle forfattere jeg leser – og de aller fleste bøker – inspirerer meg til å bli bedre. Både de jeg virkelig liker og beundrer, og de jeg kanskje finner mer midt på treet, eller til og med middelmådige. Det er valg, stemme, musikalitet, form, fortellerstil, synsvinkel man kan like eller mislike, begge reaksjoner har viktig læring i seg. Jeg leser nokså mye, og mye forskjellig, og har alltid penn og notatbok på siden. Det er i grunnen veldig sjelden jeg synes noe er så dårlig at det ikke er verdt å lese ferdig. Det er som regel alltid noe der ...

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– Jeg vet ikke om jeg har skjønt det ennå, jeg. Vet ikke om det var det jeg ville, heller. Har en akademisk utdannelse, og har jobbet mange år med forskning og analyser, og så begynte jeg å skrive. Så ble det sånn, og jeg har kunnet fortsette med det. Det er jeg takknemlig for. Til tider ensomt og frustrerende, men det er heller ingenting annet jeg synes er mer spennende og givende å holde på med. Det eneste virkelig problematiske med å skrive – er ikke å skrive... da blir man rastløs, morløs og utafor...

Nevn én person du håper leser boken?

– Jeg fant fram til en ung mann på Vestlandet et sted – som hadde opplevd et liknende dilemma, som jeg ville skrive om. Dette var tidlig i skriveprosessen, og jeg fikk komme på besøk og henge med ham og den lille datteren hans en hel dag. En virkelig fin fyr som har tatt noen krevende og modige valg. «Uke 40» ligger langt fra hans liv og fortelling, men følelsene og erfaringene han delte med meg var lærerike og inspirerende. Det hadde vært utrolig stas om han likte boka.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Man kan legge fra seg en bok, fordi den ikke finner plass i en, for så å ta den opp igjen senere og bli bergtatt. Det handler mye om hvor man er i livet og hva man har behov for, eller er åpen for, akkurat da. Det viktigste er at man leser. Legger vekk mobilen og slår av skjermen. Det er krevende å finne ro til å lese, men magisk når en kommer i leseflyt. Man kan selvfølgelig høre lydbok, men jeg synes ikke det er det samme.

– Jeg har noen «go to» bøker – som jeg blar i igjen og igjen: Raymond Carver; What we talk about when we talk about love, og flere av Kjell Askildsen. Og (nesten) hver sommer; Sommerboka av Tove Jansson. Hvis man er i beit av lesestoff – spør en bibliotekar! De treffer som regel spot on!

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Akkurat nå leser jeg Stella Maris av Cormac McCarthy. En samtaleroman om forholdet mellom bevissthet og virkelighet – fornuft og galskap... Spennende og tankevekkende.

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Jeg er så heldig at jeg skriver på heltid. Har noen verv ved siden av, men stort sett bruker jeg arbeidsdagene til å skrive – og lese. Men ikke mer enn fem-seks timer om dagen. Klarer ikke mer. Jeg synes egentlig jeg har tid til det jeg vil, så det handler kanskje mer om hva jeg skulle ønske jeg brukte mer tid på. Trening kanskje? Det er sunt og lurt og holde seg i form, men jeg skulker ofte. Er mye i skogen med hunden (unnskyldning) og tenker godt der (manusarbeid). Skulle gjerne brukt enda mer tid i fjellet, hengt enda mer med de jeg er glad i, gått på flere konserter, se mer teater. Oppleve mer dans og ballet. Mer av alt som fyller på.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk  – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Kåss til kvelds – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen  – På fjellet