Foto

Gyldendal

Bok: Reell fare for russisk invasjon på Svalbard?

Publisert: 9. januar 2023 kl 10.51
Oppdatert: 9. januar 2023 kl 16.31

­Svalbard er et territorium der Russland i mange tiår har forsøkt å utfordre Norges suverenitet. Samtidig er det rent militært et vanskelig sted for Norge å forsvare. Provokasjonen spiller ut de potensielle følgene av dette i dagens politiske klima. Utgangspunktet er en oppdagelse av verdifulle mineraler på Svalbard, og en påfølgende russisk snikinvasjon for å sikre seg disse (strategien kan minne om okkupasjonen av Krim i 2014).

Russiske paramilitære styrker ødelegger en undersjøisk kabel som sørger for øygruppens internettforbindelse og telekommunikasjon, og Svalbard blir da isolert fra omverdenen. Den illegitime invasjonen kan da foregå uten verdenssamfunnet som vitne. Man har allerede sett noe lignende skje i Østersjøen, hvor gassrørledningen Nord Stream trolig ble sabotert. 

Følte han svek Ukraina 

Bogen har i mange år jobbet som utenriksjournalist i Russland og Øst-Europa, hvor han har vært vitne til flere russiske militæraksjoner – senest invasjonen av Ukraina, som han rapporterte fra i våres for TV2. Invasjonen fant sted like før Bogen skulle flytte til USA for å bli TV2s utenrikskorrespondent i Washington DC. Han følte han svek ukrainerne ved å dra da de aller mest trengte utenlands hjelp og pressefokus. Samtidig var han utslitt, både mentalt og fysisk, av å jobbe i en krigssone. Det var med tungt hjerte at han forlot det invaderte landet. 

Bearbeidet smerten i roman 

Da Bogen begynte å skrive Provokasjonen, lurte han på om leserne kom til å tenke det var overdrevent, selv om han mente han beskrev et realistisk scenario. Så invaderte Russland Ukraina. Han skrev videre, og inkorporerte dagens situasjon for å fylle ut bildet av hva som kan skje i nær framtid. Samtidig var det også en måte for ham å bearbeide sorgen og følelsen av å ha sveket Ukraina på, ved å skrive en roman hvor en russisk invasjon blir nedkjempet av lokale helter og en «underdog-nasjon».