Krigsbok om nazistenes bombing av Norge
Vigleik Røkke Mathisen (45)
- Yrke: Museumsleder
-
Utdannelse: Hovedfag historie
-
Bosted: Bergen
-
Aktuell med boken: «Nazistenes bombing av Norge»
-
Forlag: Vigmostad & Bjørke
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– 9. april 1940 ble Norge overfalt av en fremmed makt. Dette er godt kjent for de aller fleste. Det som nok er mindre kjent, er hvor brutal krigføring som ble iverksatt av den nazistiske okkupanten. Bombingen av norske byer og bygder ble særlig brutal der motstanden mot invasjonen var hardest. De store ødeleggelsene som følge av bombingen har blitt underkommunisert for et nasjonalt publikum. Jeg håper at denne boken kan være med på å rette opp dette inntrykket.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Det viktigste er hvor omfattende bombingen var og at den rammet enkelte deler av landet mye hardere enn andre. Særlig Møre og Romsdal og Trøndelag opplevde omfattende bombing. Namsos, Steinkjer, Kristiansund og Molde, var blant de mest ødelagte byene i Norge. I tillegg kommer en rekke mindre steder som også ble svært ødelagt.
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– Jeg har lagt til grunn at nazistenes Luftwaffe var en rasjonell aktør, som søkte å ødelegge det som kunne hindre den tyske krigsinnsatsen. Samtidig kan man se at flere steder blir det bombet uten at det er mulig å se et militært rasjonale bak. Da mener jeg det er rett å kalle det brudd på Genevékonvensjonen og dermed krigsforbrytelser. Jeg mener å kunne avdekke minst tre slike hendelser i denne boken.
Hva vil du oppnå med boken (foruten at flest mulig leser den)?
– Målet er å samle så mye kunnskap som mulig om bombingen av Norge og samle det på ett sted.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Det jeg håper er at leseren sitter igjen med et inntrykk av de forvirrende dagene som fulgte den tyske invasjonen av Norge i 1940. Kapitlene er lagt opp sånn, at hvert sted blir presentert i sin egen kontekst, der rasjonale for å bombe er knyttet til rollen stedet spilte i kampene i Norge. Kanskje kan denne boken være med på å skape en oversikt over krigshandlingene denne våren, med utgangspunkt i Luftwaffes bombekampanje.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Boken er på mange måter skrevet til min far, som dessverre døde i 2018. Jeg har prøvd å lage en bok han ville satt pris på.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Temaet er stort og det har vært vanskelig å yte alle steder millimeter-rettferdighet. Av den grunn vil det finnes steder som er omtalt i boken, der jeg skulle ønske jeg hadde kunnet bruke mer tid.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?
– Det er et stort spørsmål, og man leser jo av ulike grunner. Men akkurat nå er jeg i ferd med å avslutte en trilogi om Napoleon Bonaparte. Forfatteren er den franske Patrick Rambaud, og tematikken er Napoleons fall. Fra et feilslått angrep på Østerrike i 1809, via katastrofen i Russland i 1812 og endelig til den boken jeg leser nå, Napoleons eksil til Elba i 1814. Så egentlig tre bøker.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Det er mange forfattere jeg har satt pris gjennom livet, men skal jeg velge en som er i tråd med temaet av min egen bok må det bli den svenske historikeren Peter Englund.
Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?
– Jeg har skrevet kortere tekster før, men da sjansen bød seg og jeg fikk anledning til å skrive en bok, om et emne jeg har vært opptatt av lenge, var det ikke mulig å si nei.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– Det må vel bli noe sånt som at familien vår klarte seg veldig godt i denne situasjonen og at vi kan leve tett sammen over tid.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet