Marte Roa Syvertsen er aktuell med en ny bok.
Foto
Magne Risnes
Lege og forsker Marte Roa Syvertsen

– Ungdomshjernen er helt unik

Publisert: 20. april 2022 kl 08.00
Oppdatert: 20. april 2022 kl 09.49

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg skrev boken for å vise hva som er spesielt med hjernen i ungdomsårene, og hvordan det kan forklare mye av det ungdom får til, og ikke får til. Kunnskapen om ungdomshjernen er relativt ny i den store sammenhengen, før var det jo mest snakk om hormoner når vi lærte om ungdomstid.

– Det er imidlertid hjernen som dirigerer alt vi foretar oss, og ungdomshjernen er helt unik. Jeg synes dette er viktig å formidle på en lett tilgjengelig måte, fordi det kan gjøre det enklere å forstå hvilke styrker og utfordringer ungdom har, slik at vi kan tilpasse krav og hjelp deretter.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Ungdom generelt lærer fortere, er mer kreative, sosiale, nytenkende og risikovillige enn voksne. Samtidig har de også lettere for å utvikle avhengighet, og de kan ha utfordringer med såkalte eksekutive funksjoner, som planlegging, organisering, konsekvensutredning og impulskontroll.

– Alt dette har enkle nevrobiologiske forklaringer, som boken gir innsikt i.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Prosessen med å utvikle hjernen fra barn til voksen tar mer enn tjue år. For å forske på dette, har vi hatt behov for avansert utstyr og teknikker som først kom på banen sent på 1990-tallet. Dermed er innsikten i hjernemodning og -utvikling relativt ny i medisinsk sammenheng.

– At hjerneutviklingen fremdeles pågår hos ungdom, påvirker alt fra risikovurdering og valg, til stressmestring, søvn, sosialt samvær og læring.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Utfordringen er å få nok tid til å fordype seg i stoffet, i en hverdag med full jobb og to barn i skolealder. For meg representerer imidlertid fordypning og arbeid med tekst en form for lystbetont avkobling, og da blir det også lettere å finne tid.

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg håper boken kan bidra med noen nyttige refleksjoner for foreldre med ungdom i huset, eller for andre som omgås ungdom, for eksempel i jobbsammenheng. Kunnskap og innsikt er gjerne nøkkelen til mindre frustrasjon og bedre kommunikasjon.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg vil gjerne at leseren sitter igjen med innsikt i at ungdomshjernen er helt unik – både på godt og på vondt, og at det har sine helt naturlige, nevrobiologiske forklaringer.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg håper en frustrert, sliten og oppgitt tenåringsmor leser boken. Jeg håper hun forstår hvorfor ting av og til kan være vanskelig, og hva som kan være lurt for å få det til å fungere bedre. Så håper jeg hun og tenåringen senker skuldrene og finner rom for en god prat.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

– Jeg vil anbefale «Tenåringshjernen» av Frances E. Jensen. Den går enda mer i dybden enn min bok og har vært til stor inspirasjon i dette bokprosjektet.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Den sakprosa-forfatteren som har betydd mest for meg er den amerikanske nevrobiologen Robert Sapolsky. Hans bok «Behave – the biology of humans at our best and worst» er antakelig det nærmeste jeg kommer en bibel. Her formidler Sapolsky rett og slett hva det vil si å være menneske, og han gjør det evidensbasert, det vil si med utgangspunkt i vitenskap og forskning.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Jeg har lært å slå av mute-knappen når jeg skal snakke i digitale møter.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Marte Roa Syvertsen (40)
fre 08.04.2022 06:00
  • Yrke: Lege og forsker ved Nevrologisk avdeling på Drammen sykehus
  • Utdannelse: Lege med doktorgrad inenfor nevrologi
  • Bosted: Solbergelva utenfor Drammen
  • Aktuell med: «Ungdomshjernen - vill og visjonær»
  • Forlag: Bonnier
  • Antall sider: 144