Produsent, artist, forfatter og programleder Silje Sirnes Winje har gitt ut boken «Alt om mensen».

Foto

Foto: Even Aarebrot

Silje Sirnes Winje:

– Under research-arbeidet oppdaget jeg at det eksisterer et kunnskapshull blant unge jenter

Publisert: 1. juni 2022 kl 10.39
Oppdatert: 1. juni 2022 kl 11.15

 

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Ferske undersøkelser viser at over halvparten av norske jenter synes det er flaut å snakke om mensen. Under research-arbeidet oppdaget jeg dessuten at det eksisterer et kunnskapshull blant unge jenter, de kan for lite om mensen og egen kropp!

– Med denne boka hadde jeg et sterkt ønske om å bidra til større åpenhet rundt mensen og ikke minst formidle viktig kunnskap rundt noe jenter skal få, har eller har hatt.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– I boken blir du kjent med ulike kjente norske jenter og damer som deler sin opplevelse av det å få mensen og leve med mensen. Her blir du servert 18 vidt forskjellige, rå og ærlige historier.

– Boka formidler dessuten viktig fakta rundt menstruasjon og gir leseren mulighet til å lære mer om egen kropp og helse.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Jeg har hatt et ønske om å skape større åpenhet og formidle viktig kunnskap rundt menstruasjon til tweens og ungdom. Det har vært viktig for meg å skrive om dette temaet på en lærerik og underholdende måte, og samtidig gi boka en form og stil som appellerer til nettopp en ung målgruppe.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– I innsiktsarbeidet fikk jeg erfare at mange unge jenter synes det er flaut å snakke høyt om mensen. Det ble dermed gjennomført en anonym undersøkelse av Opinion blant unge jenter om hvilke tanker de hadde rundt menstruasjon. Jentene svarte på ulike spørsmål som dannet videre grunnlag for blant annet arbeidet med både en tv - og undervisningserie om temaet (Min M) og boka «Alt om mensen».

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg håper boka kan inspirere både unge jenter, voksne damer, mammaer og pappaer til å lære mer om mensen. Og ikke minst tørre å snakke høyt om mensen både med venner og i det offentlige rom. Mensen er noe som angår oss alle! Snakker vi ikke høyt om mensen, får det i det lille perspektivet konsekvenser for den enkelte jenta, i det store perspektivet får det konsekvenser for hvordan vi jobber med mensfattigdom og kvinnehelse.

– Dessverre gjenstår det enda en del før mensen blir et positivt ladet begrep. Jeg håper denne boka vil bidra til at dette endrer seg!

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg håper at de skal kjenne at mensen ikke er flaut, men noe helt normalt og naturlig. Jeg håper dessuten at de gjennom de ulike faktatekstene skal la seg fascinere av hvor fantastisk vi kvinner er satt sammen.

– Det har også vært et mål for meg at boka skal være underholdende og artig å lese. Den skal dessuten inspirere leseren til å finne frem sine kreative sider og gi seg i kast med å lage M-hacks.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Boka er først og fremst skrevet til unge jenter. Jeg håper likevel den finner veien til statsminister Jonas Gahr Støre sitt bord. Mensen kan nemlig ikke bare være noe vi kvinner snakker om! Også mannlige politikere må ta mensen på alvor. Mensen handler nemlig om trygghet, verdighet og fremtidsmuligheter for millioner av jenter og kvinner.

– Det må også forskes mer på kvinnesykdommer som eksempelvis endometriose slik at kvinner slipper å lide i årevis uten god nok behandling.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

– Akkurat nå leser jeg boka «Min Skyld» av Abid Raja. Det er en utrolig spennende, vond og rystende bok som virkelig engasjerer. Absolutt å anbefale!

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Jeg har alltid elsket bøkene til Nick Hornby. Tror jeg har lest de aller fleste av dem. Han har en fortellerstil som virkelig appellerer til meg. Gjennom sin fortellerkunst skaper han også karakterer og ulike univers det er lett å bli glad i. Jeg gruer meg alltid til siste side og tiden for å si farvel til nye gode «venner».

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Mangel på sosialisering gjorde at en fikk mye fin tid sammen med den lille nære kretsen. Uten for mye på agendaen gikk tiden litt saktere, noe som opplevdes veldig deilig.

– Samtidig lærte jeg at jeg er fryktelig glad i det å få mulighet til å være tett på mange ulike mennesker. Jeg var en av de som gledet seg veldig til å klemme mange (!!) igjen.

 

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet