Lydboka har passert papirboka i Sverige: Fører til debatt
En litteraturdebatt blant svenske forfattere, kommentatorer og bransjefolk har kommet til etter at lydboka for første gang solgte flere eksemplarer enn papirboka i Sverige i 2020, da bare 43 prosent av de solgte bøkene var fysiske, skriver Klassekampen.
Bransjen spør seg: i hvilken grad favoriserer lydboka enkelte former for litteratur? Påvirker lydbokas popularitet litteraturens form? Skal forfatterne tilpasse seg formatet?
Enklere språk og lavere royalty
Sven Anders Johansson, professor i litteraturvitenskap, forfatter av boka «Litteraturens slut» og bokredaktør i Aftonbladet, peker på to momenter i debatten om lydbokas popularitet.
– For det første handler det om hvordan lydbokformatet påvirker litteraturen. Hvorvidt forlagene forsøker å drive forfatterne i en viss retning, der en enklere måte å fortelle på premieres, sier Johansson til Klassekampen.
Det andre momentet er royaltysatsene, der han trekker frem at de fleste forfattere får svært dårlig royalty per strømming.
– Nesten så man skulle instrueres til å skrive barnebøker
I januar spurte Dagens Nyheter 22 svenske forfattere om hva de tenker om lydbokas popularitet. Mange meldte om å oppleve et økt krav fra forlagene om å skrive tilpasset lydbokas format.
Forfatter Torbjörn Flygt sier til avisa at han for noen år siden ble invitert til et heldagskurs i hvordan skrive for lyd, hos forlaget Norstedts, som eies av strømmetjenesten Storytel:
«Kort sagt var det nesten så man skulle instrueres til å skrive barnebøker. Konflikten måtte komme med en gang, helst på første side. Man skulle ikke ha for mange personer, ikke jobbe på flere tidsplan og holde kapitlene korte».
Avkrefter at forfattere bes om å endre språket
Kristoffer Lind, forlagssjef ved Lind & Co som i hovedsak eies av strømmegiganten Storytel, avkrefter i en epost til Klassekampen at forlaget hans har oppfordret sine forfattere til å skrive tilpasset lydbokformatet.
Han påpeker at de fleste av forlagets forfattere som i dag er store på lyd, slo igjennom lenge før lydboka ble så dominerende.
Sven Anders Johansson understreker forskjellen med at forfattere som skriver en roman for papirformatet, og en som skriver for lydformatet opererer i to helt ulike medier. Han mener derfor at det bør behandle som to ulike kunstformer.