Skjerpet kamp om bokstrømming
De siste 20 årene har de største forlagene vært opptatt av å sikre sine posisjoner i hele verdikjeden. De eier bokdistributørene, Forlagssentralen og Sentralbokdistribusjon, bokhandelkjedene, bokklubber og strømmetjenester for bøker. Dette er i ferd med å endre seg.
To forlag i vekst, Bonnier og Kagge, er ikke inne på eiersiden i bokhandlere. Cappelen Damm har solgt Tanum-bokhandlerne. Aschehoug har solgt seg ut av Forlagssentralen.
Nå skjermes kampen om posisjonene i voksende strømmemarkedet for bøker. Det dukker opp stadig nye strømmetilbud. I flere år var det Storytel, eid 50 prosent av Cappelen Damm, og Fabel, eid av Gyldendal og Aschehoug, som dominerte det norske markedet. Vigmostad og Bjørke lanserte etter hvert sin Ebok Pluss.
Storytel, 50 % eid av Cappelen Damm, ble etablert i 2014 og er markedsleder. Gyldendal og Aschehoug lanserte Fabel i 2017.
Nextory stanget i flere år hodet i veggen i sitt forsøk på å komme seg inn på det norske markedet. De var alt inne i Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland, Østerrike og Sveits. De store norske forlagene ville helst hatt strømmemarkedet for seg selv. Det kunne de selvsagt ikke si høyt. De nøyde seg med å være trege med å åpne for nye aktører fram til 2020.
Nextory i vekst
I mai feiret Nextory at det har vært ett år på det norske markedet. De er i pen vekst. Antallet betalende brukere i Norge har økt med 29 prosent i løpet av årets første kvartal sammenlignet med forrige kvartal. Hvor stor markedsandel de har sikret seg, er ikke kjent.
Nextory konkurransefortrinn er deres gigantiske katalog. Den inneholder over 400 000 lyd- og e-bøker fra flere tusen ulike forfattere og hundrevis av forlag. Mye er engelsk, men de øker på med norske forfattere. Mens de andre strømmetjenestene er eid av forlag, er Nextory eiermessig uavhengig av forlagene.
Da Bonnier solgte seg ut av Cappelen Damm og ble eneeier i Bonnier, tidligere Strawberry, var veien ryddet for at de kunne lansere sin egen strømmetjeneste, Bookbeat.
Lydbokaktøren Podimo har også etablert seg på det norske markedet. Ebok Pluss har inngått et samarbeid med Coop. Snart dukker nok Spotify opp med et tilbud til de som vil lytte til bok istedenfor musikk.
Strømming av bøker er i vekst. Mange har tydeligvis tro på potensialet i det norske markedet. De flykter ikke at regjeringens bebudede boklov skal dempe mulighetene for å tilby strømming av bøker. Nå gjelder det å sikre seg markedsandeler.
«The winner takes it all»
«The winner takes it all»-dynamikken er sterk i det digitale markedet. Derfor har sjefen for Cappelen Damm, Tom Harald Jensen, advart mot en utvikling der vi ender opp med kun én strømmetjeneste.
Når mange aktører vil tilby den samme tjenesten, blir de henvist til å konkurrere på pris. De gjør som strømleverandørene, frister med pakker for å dekke ulike behov.
Storytel koster 189 kroner per måned og 249 for en familiepakke. Du kan lytte 20 timer i måneden hos Nextory for kr 139, ubegrenset lytting koster 189 og hele familien kan lytte for 239 kroner.
Bookbeat tilbyr 20 timers lytting per måned for kr 99. Hos Fabel kan du høre en bok i måneden for kr 79. Du kan høre så mye du vil for kr 139 kroner per måned. Hvor lang gratisperiode en får, varierer fra to til fire uker.
Alle strømmetjenestene vil tilby de mest kjente forfatterne. Forfattere presser på for at de skal være til stede i alle kanaler og ikke låses fast til eller to aktører.
Hverken strømmetjenester eller forlag er interessert i å tilby lydbokutgaver av alle bøker som gis ut. Det koster å gi ut en lydbokutgave. Enten et forlag eller en strømmetjeneste må ha tro på at en lydbokutgave genererer så store inntekter at det blir interessant både for forlag, forfatter og strømmetjeneste.
Innkjøpsordningen for norsk skjønnlitteratur skal sikre bredden. Abonnementsordninger for bokhandlere det samme. Forlag har tilbudsplikt og bokhandlere skaffeplikt.
Ingen skaffeplikt
Ingen kan slå i bordet til en strømmetjeneste med skaffeplikt. Det er markedet som avgjør hvilke bøker som skal strømmes i hvilke tjenester.
Det er svenskene som med Storytel, Nextory og Bookbeat er i støtet i det norske strømmemarkedet. Det er Gyldendal, om noen, som må forsvare de norske fargene. Gyldendal ble i sin tid hentet hjem fra Danmark. Nå er svenskene og danskene i ferd med å få et godt grep om norske bokbransje. Det samsvarer ikke med Gyldendals selvbilde å holde det gående med en litt puslete Fabel som taper markedsandeler. Nå tilbyr de laveste pris. Det kan være et tegn på at de har tatt boksehanskene på og er i ferd med å innta ringen for å beholde sin markedsandel.
For noen år siden var Fabel halvparten så store som Storytel. Det var før Nextory og Bookbeat ruller inn over grensen. 2022 blir året for den store strømmekrigen. Det er umulig å si så langt hvem som blir vinnere og tapere.