Reidar Müller
Foto

Reidar Müller er aktuell med boken «Ild og is - en kort innføring i klimaets historie». Foto Astrid Waller  

Populærvitenskapelig bok om klima

Publisert: 16. september 2022 kl 12.52
Oppdatert: 19. september 2022 kl 12.00

­

Reidar Müller (51)

  • Yrke: Geolog og forfatter
  • Utdannelse: Dr. grad

  • Bosted: Oslo

  • Aktuell med boken: «Ild og is - en kort innføring i klimaets historie»

  • Forlag: Aschehoug

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg har lenge savnet en populærvitenskapelig gjennomgang av klimaet skrevet på en underholdende og medrivende måte. Det finnes mange lærebøker om temaet, og ikke minst har FNs klimapanel behandlet dette grundig, men sistnevnte rapport er dessverre ganske faglig tung og utilgjengelig for folk flest.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Det viktigste budskapet er å bruke vår forhistorie til å si noe om vår klimatiske fremtid. Hva skjedde da temperaturene var bare 1,5 grad høyere enn i dag om sommeren for 9000 år siden? Da vokste det skog på Hardangervidda og breene smeltet helt bort. Og hva da de globale temperaturene på jorda var godt over 6 grader varmere enn i dag for 50 millioner år siden? Da vokste det skog på Svalbard og alligatorer lurte i vannskorpa helt nord i Canada.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Hovedbudskap til boken er at jorden er relativt robust og tåler en støyt, men at det er hvordan vi mennesker handler og samhandler som vil avgjøre hvor alvorlig klimakrisen vil råke oss. Vi er tross alt en svært tilpasningsdyktig og innovativ art. Det betyr ikke at jeg ikke er bekymret for de hurtige endringene som vi nå opplever. Tempoet på klimagassutslippene er tross alt ganske formidable.

Hva vil du oppnå med boken (foruten at flest mulig leser den)?

– Jeg ønsker at leseren skal forstå mer om klimaet, dens skifter historisk og hva det kan fortelle oss om fremtiden.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg håper at de skal si: Dette var en underholdene bok som jeg lærte mye av.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Fatter'n. Han har stilt meg såpass mange spørsmål om klimaet de siste årene, og jeg er spent på hva han synes. Ellers tenker jeg at både klima-alarmister og klimafornektere bør lese boken for å komme seg litt ut av de ekkokamrene de befinner seg i.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Jeg ønsket å skrive en bok som var oppdatert og korrekt faglig, samtidig som den skulle være underholdende. Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært krevende. Det har derfor vært mange runder med manus, men fortsatt kan jeg våkne om morgenen litt halvsvett av tanken på at det har sneket seg inn i noen feil i manuset.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?

– Den siste jeg leste var «Landskap i endring» av Dag O. Hessen. Den er en storslagen historie om tapte landskaper og endring i livsmiljøet til oss og andre dyr. Tittelen er gørrkjedelig, men boken er en liten skatt.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Jeg liker jo de episke sakprosabøkene til amerikaneren Jared Diamond. Ellers er jo Dag O. Hessen min store norske favoritt. Han har levert en rekke svært gode bøker om natur og de utfordringer som vi står overfor. Bøkene til min kollega Henrik Svensen har også vært en viktig inspirasjon.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Det må være at jeg lærte at det er digg å ikke reise så mye! Jeg synes ellers at pandemien var interessant når det gjelder myndighetenes risikohåndtering. Sjansene for at friske mennesker under 70 skulle bli alvorlig syke var minimal, likevel var inngrepene drastiske. Spesielt var dette kjipt for mine tre barn som alle går på skolen.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk  – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet