Peder Samdal
Foto

Peder Samdal er aktuell med boka «Mer enn en klubb». Foto: Cappelen Damm

Bok om fotballklubber: – Ikke noe kulturelt fenomen samler verden på samme måte

Publisert: 12. oktober 2022 kl 09.24
Oppdatert: 12. oktober 2022 kl 09.30

­

Peder Samdal (38)

  • Yrke: Forfatter og lærer
  • Utdannelse: Master i religion & samfunn. Praktisk-pedagogisk utdanning. Årsstudium ved Skrivekunstakademiet.

  • Bosted: Molde

  • Aktuell med boken: «Mer enn en klubb»

  • Forlag: Cappelen Damm

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Fordi fotballklubber er så viktig i mange folks liv. Det finnes ikke noe kulturelt fenomen som samler hele verden på samme måte, mener jeg. Mitt inntrykk er at ungdom vet mye om fotballspillet, altså det som skjer på banen, men at de kan mindre om det som skjer utenfor stadion. I Norge er det mange Liverpool-supportere, men hvor mye kan unge supportere om Hillsborough-tragedien? Gjennom fotballinteressen kan man lære mye om det som foregår i verden.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– At fotballklubber kan stå for veldig forskjellig ting og at klubber har en kraft i seg som man kan bruke til å skape positive endringer i samfunnet. I Vålerenga er det kampen mot rasisme som står sentralt, i Odd er det fokus på miljø, i Lyon handler det om likestilling. Men klubber kan også misbrukes av farlige krefter, eiere fra andre land som ønsker å dekke over kritikkverdige forhold i sine hjemland.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Det finnes få fotballbøker for ungdom som inkluderer et samfunnsperspektiv. Ved å lese hele boka får man også et inntrykk av fotballens enorme kraft, som tilfellet var i Egypt under den arabiske våren, der fotballsupportere var helt avgjørende i å fjerne Mubarak fra makten.

Hva vil du oppnå med boken (foruten at flest mulig leser den)?

– Jeg håper at boka kan få flere til å se på fotball og klubbene på en ny måte. Hvis boka kan være med å fremme kritisk tenkning, er det flott. Jeg håper også at den vil åpne for samtaler mellom unge og voksne, om ting som foregår utenfor fotballbanen. Kanskje noen vil droppe å ønske seg PSG-drakt til jul? Det hadde vært noe.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Først og fremst at det var en god leseopplevelse, og at man har lyst til å lese mer. Forhåpentligvis vil leseren også sitte igjen med en del ny kunnskap og økt nysgjerrighet på verden.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Ada Hegerberg. Klubbene har hovedrollene i boka, men noen spillere har viktige biroller. Ada Hegerberg er en av dem, i hennes klubb, Lyon. Jeg håper at hun leser boka for å se hvor mye hun har gjort for fotballsporten. Hun er på mange måter Lyons ansikt utad, og Lyon er tidenes beste klubb for kvinner. Og så vet jeg at hun liker å lese!

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Å velge ut hvilke klubber som skulle skrives om, var ikke enkelt. Det er mange som kunne ha forsvart å ha en plass i boka. Hovedfokuset i boka er på europeiske klubber, men det finnes mange spennende klubber også utenfor Europa. Boca Juniors (Argentina) og Al-Ahly (Egypt) representerer dem i «Mer enn en klubb».

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?

– «Vestlandet» av Erlend O. Nødtvedt. Dette er en roman utenom det vanlige. En roadtrip på rasutsatte bygdeveier, med to bakfulle kunstnere ved rattet. Det ville, mytiske Vestlandet blir satt opp mot det flate, byråkratiske Østlandet. Målet for turen er å tilbakeføre hodeskallen til Anders Lysne, Vestlandsopprøreren som ble halshugget i 1803, til hjemplassen Lærdal.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Ola Bauer. Han var viktig for meg i slutten av tenårene. Bauer skrev oppvekstromaner og romaner satt i områder med politisk spenning, som Belfast under The Troubles og Paris i 1968. Språket er kraftfullt, humoren mørk og virkeligheten brutal.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At god teknologi løser mye, men ikke alt. Og at fotball uten supportere på tribunen er et deprimerende skue.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk  – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet