Elisabeth Eide og Terje Skaufjord er aktuelle med boken «India – på vei mot hindunasjonalisme».
Foto
Siw Pessar
Elisabeth Eide og Terje Skaufjord

Ønsker å gi oppdatert informasjon om utviklingen i landet som er blitt kalt «verdens største demokrati»

Publisert: 24. mars 2022 kl 08.00
Oppdatert: 24. mars 2022 kl 08.00

Hvorfor har dere skrevet denne boken?

– Om få år vil den regionale stormakten India ha verdens største befolkning. Landet har lenge gått under radaren i norsk offentlighet. Den sekulære tradisjonen, der religiøse grupper kunne leve side om side blir nå, med partiet BJP i ledelsen, forsøkt endret til ensidig vekt på hindutradisjoner, med hindutva, en politisk ekskluderende ideologi, i førersetet.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Boken bringer en rekke eksempler på hindutva i praksis fra nyere tid. De viser hvordan religiøse minoriteter (kristne, muslimer) og de som er lavest i kastehierarkiet blir hardt rammet.

– India blir i dag av forskere betraktet som et «elektoralt autokrati», der splittende retorikk og polarisering øker, mens menneskerettigheter blir svekket. Framtredende skikkelser i Indias samfunnsliv kommer til orde i boken.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Boken viser de historiske røttene til dagens virkelighet. Hindutva-ideologien har eksistert fra 1920-tallet. Den viser også hvordan statsminister Modi mobiliserer på tvers av kasteskillene med en hinduekstrem identitetspolitikk, og hvordan masseorganisasjonene rundt ham mobiliserer og sprer falske nyheter via sosiale medier.

– Videre ser den Modis innenriks- og utenrikspolitikk i sammenheng, og analyserer opposisjonens muligheter opp mot BJPs massive politiske dominans.

Hvilke utfordringer møtte dere underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– India er ikke et land, men et kontinent. Informasjonstilgangen er enorm, både via et stort mediemangfold og akademisk litteratur, pluss skjønnlitteratur. Vi har tilbrakt mye tid i India, men da vi skulle drive research til boken, ble oppholdet forkortet grunnet pandemien.

– Da regjeringen var i ferd med å stenge flyplassen i Delhi, måtte vi hjem. Det betydde at vi ikke fikk reist til Kashmir, og heller ikke tilbrakt tid på landsbygda i 2020.

Hva vil dere oppnå med boken?

– Å bringe oppdatert informasjon om utviklingen i landet som er blitt kalt «verdens største demokrati», i og med at denne posisjonen nå er tvilsom. Øke interessen for et land som byr på mye mer enn ekstremisme, polarisering og et autoritært styresett. Vekke debatt om slektskap mellom hindutva i India og andre land med lignende tendenser.

Hva vil dere at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Kunnskap, indignasjon og nysgjerrighet etter å lese mer om India. Respekt for menneskerettigheter i India og indisk mangfold.

Hvordan jobbet dere sammen om bokprosjektet?

– Vi har alltid vært i India sammen, først et års opphold først på 1990-tallet, seinere flere kortere opphold. Vi har fordelt kapitler mellom oss, samskrevet noen, og lest/korrigert hverandres tekster ved å slå nådeløst ned på hverandres «darlings».

Kan dere nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Utenriksminister Anniken Huitfeldt; men kanskje aller helst NRK-sjef Tor Gjermund Eriksen, som kanskje etterpå vil forstå at det er nødvendig med en korrespondent for India (Sør-Asia).

Hvilken bok vil dere anbefale andre å lese - og hvorfor?

– Paal Brekke (1962), En munnfull av Ganges.

Hvilken forfatter har betydd mye for dere – og hvorfor?

– Arundhati Roy. Spennende, komplekse romaner, samt sterk essayistikk, der hun «går inn i sin tid», forsvarer de maktesløse og utfordrer de mektige.

Hva er det viktigste dere har lært under koronapandemien?

– Hvordan et autoritært styre kan sette titusenvis av menneskeliv på spill med sin håndtering av krisen (i India), ved masseevakuering uten sikret transport, samt svikt i flere andre ledd.

Hvis dere måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen  På fjellet

 

Elisabeth Eide og Terje Skaufjord
ons 23.03.2022 06:00
  • Yrke: Professor Emerita / Lektor i historie
  • Utdannelse: PhD / Cand Philol
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med: «India - på vei mot hindufundamentalisme»
  • Forlag: Res Publica
  • Antall sider: 430