Petter Fiskum Myhr har vært direktør for Olavsfest siden 2014. Nå gir han ut en bok som handler om filosofien bak og refleksjoner han har gjort som direktør i løpet av disse årene.
Foto

Vigdis Fiskum Myhr / NTB

«Rapport fra mellomrommet»

Om filosofien bak en festival med «et helt særegent samfunnsoppdrag»

Publisert: 25. mars 2022 kl 08.00
Oppdatert: 1. april 2022 kl 11.09

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Boka forteller om filosofien bak og refleksjoner gjort i løpet av mine ni år som direktør for Trondheim Internasjonale Olavsfest – en festival med et helt særegent samfunnsoppdrag.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– At det er i mellomrommet det skjer. Det er der de politiske og religiøse kampene foregår, det er der vi må ta våre viktige individuelle valg, og det er nettopp der Olavsfest ønsker å skape forbindelser mellom det som er innenfor og det som er utenfor, det som er høyt og det som er lavt, det som er smalt og det som er bredt, det som er nytt og det som er eldgammelt, det som er hverdagslig og det som er hellig.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Kunst og kultur kan brukes til to ting. Veldig mange bruker den til å bevare den forestillingsverden de har. Olavsfest ønsker tvert imot by på kunst og kultur som gjør vår forestillingsverden større.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Ingen spesielle utfordringer – dette har hele veien vært con amore.

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg vil gjerne bidra til å verne om mellomrommet i separasjonens tid, der så mange søker tilflukt i sin egen spesifikke stamme, som definerer seg i oposisjon til andre spesifikke stammer, det skjer i religionen, i kulturen, i politikken.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg vil at leseren skal reflektere over hvilken stamme eller menighet hen tilhører – og samtidig inspireres til å våge å være større. Jeg inspireres av alle som er større enn den båsen de befinner seg i.

– Som Kari bremnes synger: «Du e ikkje en, du er mange. Du er lag på lag på lag.»

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Pianisten Håkon Austbø har skrevet boka «Motstrøms», der han blant annet hevder at det i Norge er «...en utbredt forakt for kunnskapsrike mennesker. Middelmådigheten og dumheten råder.» Kanskje min bok kan bidra til å gjøre Austbøs forestillingsverden litt større?

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?

– Den tyske sosiologen Hartmut Rosas bok: «Det ukontrollerbare», Eksistens forlag, 2020. Hartmot Rosa skriver at det ukontrollerbare er en nødvendig betingelse for at vi for at vi skal kunne oppleve resonans med andre mennesker og verden for øvrig. Dersom alt er kontrollert, blir verden stum. Og det er den allerede blitt for mange.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Den svenske poeten Kristina Lugn, som bl. a. har skrevet: «Det är ett sorgarbete att leva. Den som inte förstår det, blir aldrig glad.»

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At alt kan og vil gå tapt. Men det visste jeg fra før.

Petter Fiskum Myhr (64)
ons 23.03.2022 06:00
  • Yrke: Direktør for Olavsfest
  • Utdannelse: Cand. philol. med hovedfag i litteratur.
  • Bosted: Trondheim
  • Aktuell med: «Rapport fra mellomrommet»
  • Forlag: Historie & Kultur
  • Antall sider: 190