Ny undersøkelse: – Resultatet viser behovet for en nasjonal lesestrategi
I den nye leserundersøkelsen svarer like mange som for to år siden (83 prosent) at de leste minst én bok i fjor, men i snitt leste vi omtrent to bøker færre enn for to år siden.
En firedel av befolkningen leser mer enn én bok i måneden, mens 17 prosent oppgir at de ikke leste bøker i det hele tatt i 2021.
Fordelt på kjønn og alder viser tallene at eldre aldersgrupper leser mer enn de yngre, og at kvinner leser mer enn menn fra 20 år og oppover.
Ikke bare negative tall
Samtidig som folk leser mindre enn før, oppgir likevel 74 prosent av bokleserne i 2021 å ha lest like mange, eller flere, bøker enn før. 21 prosent opplever faktisk å ha lest mer enn før, og melder blant annet om mer lesetid på grunn av nedstenging og restriksjoner i forbindelse med pandemien.
Men 26 prosent av de spurte opplever at de leste mindre, og her oppgis mer tid med familien, serie-titting samt mobil- og skjermbruk som årsaker.
71 prosent svarer at de kjøpte minst én bok i 2021, tilsvarende litt over tre millioner nordmenn over 16 år. 8 av 10 (78 prosent) av de som kjøpte minst én bok i 2021, opplever å ha kjøpt like mange eller flere bøker i 2021 som i et vanlig år.
Blant de som svarer at de kjøpte mindre bøker, så oppgir de at pandemistengte butikker var grunn til dette. Til tross for dette er det totale bokkjøpet stabilt.
Fortsatt papirbøker
Undersøkelsen viser videre at vi stort sett leser papirbøker, og at vi kjøper dem i norske bokhandler.
– Papirbøker er viktig for lesing og spredningen av litteratur, og lar seg ikke så enkelt erstatte av for eksempel strømmetjenester, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen.
Den nye leserundersøkelsen er gjennomført av Norstat og Perceptor for Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen. Resultatet viser behovet for en nasjonal lesestrategi, mener direktør i Forleggerforeningen, Heidi Austlid.