Bok om pandemien sett fra vanlige folks synsvinkel
Mikal Olsen Lerøen
- Yrke: Journalist og forfatter
-
Utdannelse: Norsk Journalisthøgskole, UiB, OsloMet, NHH
-
Bosted: Bergen
-
Aktuell med boken: «Med Harley til Honningsvåg»
-
Forlag: Res Publica
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– For da vi stengte ned tenkte jeg at det ville være viktig å dokumentere denne brutale hendelsen, sett fra vanlige folks synsvinkel. Jeg viste at pressen ville dekke dette godt i og rundt Oslo, så mitt oppdrag var å reise rundt i Norge og fange opp vanlige folks liv og hvordan vi ble rammet og påvirket av pandemien.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– At det lange landet vårt ble enda lenger under pandemien. Det ble langt mellom beslutningstagerne og oss vanlige folk. Derfor kunne en restaurant i Honningsvåg bli stengt ned tross at det ikke fantes smitte i kommunen, fordi det var store utbrudd i andre deler av landet vårt. Men også at folk benyttet pandemien til å gjennomføre drømmer de hadde båret på lenge, og dermed forandret viruset mange sine liv til det bedre.
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– Både eksperter og vanlige folk er enige om at det oppstod en nærsynthet blant helsemyndigheter og i regjeringen som gjorde at de som håndterte pandemien trodde at hele Norge var like rødt som det var i Oslo og Viken. Det har påført mange unødige mentale belastninger og også økonomiske problemer. Dessuten viser «Med Harley til Honningsvåg» at de største konsernene fikk mesteparten av koronasøtten, mens vanlige firmaer og familiebedrifter kun fikk smuler av de milliardene staten delte ut.
Hva vil du oppnå med boken? (Foruten at flest mulig leser den)?
– Jeg håper at «Med Harley til Honningsvåg» kan være dokumentet som gjør at vi husker hvordan pandemien var for oss nordmenn. Vi har allerede begynt å glemme.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Jeg håper at leseren føler at «Med Harley til Honningsvåg» er boken om ham og henne.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Jeg håper Bent Høie leser boken min, og ringer meg dersom han mener at jeg tar feil. Og så håper jeg at Trygve Slagsvold Vedum leser den, fordi han ønsker jo å representere alle utenfor Ring 2 i Oslo.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Det vanskeligste med å reise i en pandemi er jo faren for at jeg skulle påføre mine kilder og meg selv smitte. Men jeg fikk faktisk ikke covid-19 før fem dager etter at manuset var ferdig skrevet. Da var jeg i Firenze, så ingen rundt meg risikerte at jeg smittet dem.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?
– «Zen og kunsten å vedlikeholde en motorsykkel» av Robert M. Pirsig. Fordi det var den som inspirerte meg til «Med Harley til Honningsvåg». Det er også en bok om en motorsykkeltur som prøver å si noe større om hvem vi er.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Per Petterson og Jens Bjørneboe har vært viktige for meg. Begge to skriver godt i sine bøker om noe ekte norsk, med et maskulint blikk. Både for å forstå meg selv og min far har disse to vært utrolig gode støtter.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– At nordmenn er noen seige "jævler" som støtter hverandre under kriser, og som ikke sitter på hendene sine og venter på at myndighetene skal ordne opp for seg. De vil helst klare seg selv, fikse sine egne utfordringer og så hjelpe naboen. Og at det er langt fra Oslo til Norge.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet