Bokdebutant: – Jeg ønsker å hjelpe mødre til å forstå og forebygge det usunne mammastresset
Marthe Godager Telneset (38)
- Yrke: Psykolog
-
Utdannelse: Profesjonsstudiet i psykologi
-
Bosted: Trondheim
-
Aktuell med boken: «Mamma med god samvittighet - psykologens 7 grep til mindre hverdagsstress»
-
Forlag: Bonnier norsk forlag
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Jeg ønsker å hjelpe mødre med å dempe det usunne mammastresset og få det bedre med seg selv. Opplevelsen av at hverdagen i perioder er (for) stressende er noe som går igjen i samtaler med kvinner på psykologkontoret mitt, i samtale med venner og bekjente, følgere på sosiale medier, og ikke minst gjennom egne erfaringer. Jeg ønsker å skrive en bok som kan skape en større forståelse for hvorfor mange mødre opplever hverdagen så stressende, og hva vi kan gjøre for å snu en slik negativ stress-spiral.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Jeg ønsker å vise at stress ikke bare kommer fra kilder utenfor oss selv - som tidsklemma eller tøffe deadlines på jobb, men at kilder til stress som skjer på innsiden er like viktig. Dårlig samvittighet, sammenligning, selvkritikk og bekymringer er eksempler på slike indre stresskilder. Mange undervurderer disse i det totale «stressregnskapet».
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– Det er vanlig å tenke at usunt stress og utbrenthet handler om det som skjer på jobb, men jeg tenker at en utbrenthet kommer fra en totalbelastning på ulike arenaer i livet, og kan derfor like godt handle om stress relatert til familielivet, foreldrerollen, eller indre kilder til stress som mye og vedvarende bekymring.
Hva vil du oppnå med boken (foruten at flest mulig leser den)?
– Jeg ønsker å hjelpe mødre til å forstå og forebygge det usunne mammastresset. Jeg tror mange får seg en aha-opplevelse når de forstår at det er like viktig å jobbe med å dempe de indre, mer skjulte kildene til stress og ikke minst styrke selvfølelsen.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– En større forståelse av hvorfor hverdagsstresset så lett hoper seg opp hos mange mødre, og håp om at det med små grep går an å gjøre gode endringer.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Jeg håper boken når mammaen som strever med mye hverdagsstress, og trenger innsikt, råd og tips til hvordan hun kan snu en negativ stress-spiral.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Jeg synes det vanskeligste i prosessen var å finne strukturen på boken, og en klar vinkling.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?
– Hedvig Montgomery sine bøker synes jeg er et must for alle foreldre. De er lettleste og stappfulle av gode råd og betraktninger.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Gro Nylander. Hennes bok «Mamma for første gang» har betydd enormt mye for meg. Jeg syntes selv overgangen til mammalivet var stor, og boken hennes fikk meg til å føle meg mindre alene med egne tanker og følelser. Faktisk er det hennes bok som inspirerte meg til å skrive min egen, 12 år senere.
Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?
– Da jeg ble mamma for første gang for 12 år siden ga jeg meg selv et løfte om at jeg en gang i framtiden skulle skrive en bok som kunne hjelpe andre mødre i denne fine, men også sårbare fasen. Etter hvert har jeg fått ekstra interesse for temaer som stress, selvfølelse og utbrenthet, og det ble naturlig å vinkle boken mot dette. Dessuten har jeg alltid hatt en drøm om å skrive en bok!
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– At vi ikke trenger å rekke alt - og at det faktisk ikke er så viktig heller.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet