Lydbok-bekymring på bibliotekene
Å låne e-lydbok på biblioteket fungerer for dårlig i dag, mener en stor andel av landets fylkesbiblioteker.
En ny undersøkelse viser at bibliotekene er svært misfornøyde med eget lydbok-tilbud. Det skriver Klassekampen.
– Lydboktilbudet vårt er nærmest ikke-eksisterende, sier Knut Skansen, som er sjef for Oslo-biblioteket Deichman, til avisen.
Norske folkebibliotek tilbyr lydbøker gjennom appene Allbok og Bookbites. Bibliotekene må betale forlagene for hvert eneste utlån, noe som gjør at det fort blir dyrt å tilby lånerne etterspurte lydbøker. Dagens utlånsmodell ble anbefalt av Nasjonalbiblioteket og Forleggerforeningen i 2019.
Det er Rambøll, på vegne av Nasjonalbiblioteket, som nå har evaluert denne utlånsmodellen. Resultatet viser at bibliotekene er langt fra fornøyde med hvordan modellen har fungert de siste årene.
Knut Skansen er tydelig på at noe nå må skje. Folkebibliotekets framtid står på spill, skriver han og 16 andre biblioteksjefer fra nord, sør, øst og vest i et innlegg i Klassekampen.
Mener det ikke er grunnlag for nye samtaler om modellen
Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Forleggerforeningen ser ikke grunnlag for nye samtaler om utlånsmodellen basert på Nasjonalbibliotekets nye evaluering.
– Det er oppsiktsvekkende at Nasjonalbiblioteket har valgt å holde forlagsbransjen utenfor evalueringen. De har i realiteten bare spurt bibliotekene om de ønsker lavere priser. Som man roper i skogen, får man svar, sier han til Klassekampen.
Borgundvaag viser videre til at både Kulturdepartementet, Nasjonalbiblioteket og Forleggerforeningen har vært opptatt av at utlånsmodellen for e-lydbøker skal balansere bibliotekenes behov for å tilby utlån opp mot forlagenes og forfatternes økonomiske interesser. Han etterlyser også en større diskusjon om bibliotekenes rolle.