Foto

Mange har ventet på siste bok ut i Maja Lundes kvartett. Nå er «Drømmen om et tre» her, Romanen var blant bøkene som ble presentert da Aschehoug løftet på sløret om høstens bøker torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Lunde i mål med Klimakvartetten

Publisert: 25. august 2022 kl 15.22
Oppdatert: 25. august 2022 kl 15.22

Det ble klart da Aschehoug presenterte høstliste torsdag. Tittelen på Maja Lundes avsluttende bok, er «Drømmen om et tre».

Om handlingen i denne fjerde boken, skriver Aschehoug at vi får møte Tommy, som vokser opp midt i Svalbards brutale landskap. Han har to brødre han vil gjøre alt for – og en farmor som er frøhvelvets vokter.

Kalenderen viser 2110 i dette fjerde romanverket fra forfatteren, som fikk et internasjonalt gjennombrudd med «Bienes historie». Bøkene hennes har solgt i millionopplag – og er oversatt til 41 språkområder.

– De fire bøkene hører sammen, og jeg har lenge visst hvordan denne siste skulle ende, slik at puslespillet blir komplett. Så det var godt å endelig få skrive ut fortellingen om Tommy. Samtidig er det uvirkelig at bokprosjektet, som startet opp i 2013, nå er over. At jeg har satt punktum, sier Maja Lunde til NTB.

Hun forteller at skriveflyten ble avbrutt i den første pandemitiden, da følelsen av å leve i en fiksjonsfilm – og alle nyhetssendingene – ble altoppslukende.

– Det ble noen måneder før jeg klarte å ta opp tråden igjen. Nå er det både fint, rart og vemodig å ha levert fra meg «Drømmen om et tre».

Frøhvelvet som skattkammer

På spørsmål om hva hun håper leseren sitter igjen med etter å ha lest disse bøkene, svarer hun:

– Jeg vet at bøkene leses veldig ulikt, noen er opptatt av klima- og naturaspektene, mens andre speiler seg i karakterene. Jeg er ikke så glad i merkelapper, men det er klart jeg blir glad når noen sier at jeg har åpnet øynene deres for miljøkrisen.

Forfatteren tenker ikke på boken som en klassisk science fiction-roman, til det befatter den seg for mye med helt vanlige menneskelige problemstillinger, følelser og relasjoner.

– Men det er klart, jeg har måttet sette meg inn i hvordan en verden uten det vi tar for gitt, vil være. I en framtid der vi har mistet mye som vi nå tar for gitt, vil ikke gull og penger være de store verdiene. Da tenker jeg nok heller at frø – og frøhvelvet på Svalbard – blir å betrakte som skatter og skattkammer.

Rasisme i nabolaget

Sakprosalisten til Aschehoug rommer en bok mange har store forventninger til. Masud Gharahkhani har skrevet «Norge i mitt hjerte», og dette er stortingspresidentens fortelling om flukten fra hjemlandet, samt om oppvekst med mange gode minner – men også med rasisme i nabolaget. Boken utkommer i oktober.

Foto

Masud Gharahkhani har skrevet «Norge i mitt hjerte», og dette er stortingspresidentens fortelling om flukten fra hjemlandet, samt om oppvekst med mange gode minner – men også med rasisme i nabolaget. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Stor spenning knytter det seg også til journalist og NRK-korrespondent Kristin Solbergs «Den andre». Aisha Shezadi Kausar var en kjent figur i det norske islamistmiljøet allerede før hun reiste til Syria i 2014. I denne boken forteller Aisha selv sin historie.

I kategorien sterk historie, finner vi også «Ingen skal få se at jeg gråter», signert Geir Svardal. September-slippet gir oss historien om Cissi Klein, den unge kvinnen som ofte kalles Norges Anne Frank, for første gang i biografiform.

På innsiden av en unik – i norsk sammenheng – sak, kommer vi når vi leser «Kidnappet. Osen-saken og politiets svik», av Kenneth Berg.

På en sterk sakprosaliste dukker også «Ved Ernas side», av Sindre Finnes, opp. Og her stilles spørsmålene: Hvordan er det for en helt vanlig mann å være gift med statsministeren? Hvordan er det å leve et familieliv når medienes lyskastere står på døgnet rundt? Finnes skildrer også møter med amerikanske presidenter, førstedamer og globale superstjerner i denne boken som utkommer i oktober.

Måneformørkelse

Jo Nesbø er også klar med ny bok i år. Han slipper blodferske «Blodmåne» allerede 30. august. Dette blir forfatterens 13. Harry Hole-bok, og her møter vi innledningsvis en særdeles selvdestruktiv Harry Hole, som motvillig trekkes inn i etterforskningen av en forsvinningssak.

En annen leserfavoritt er Helga Flatland. I romanen «Etterklang» forteller hun om en lærervikar i Oslo som mister jobben da det oppdages at hun har et forhold til en elev. Hendelsene setter i gang en prosess hos Mathilde, og drømmen om et nytt liv fører henne til Telemark.

Vi skal også ut av storbyen med Lars Ove Seljestads nye roman, «Eitranes». Her er stikkord smelteverk og vanskelig frigjøring. Seljestad er for det lesende publikum kjent for å ha satt klassereise og arbeiderlitteratur skikkelig på tapetet. Det gjorde han med sin knalldebut, «Blind», i 2005.