Fra venstre: Juryen med leder Hans Herbjørnsrud, forlegger Sidsel Dalen, professor i manus Axel Hellstenius og prisvinner Wenche Gerhardsen.
Foto
Publizm

Nytt heldigitalt forlag kårer «Årets Novelle»

Publisert: 3. mars 2022 kl 08.45
Oppdatert: 3. mars 2022 kl 09.13

Det var debutanten Wenche Gerhardsen som gikk helt til topps i novellekonkurransen, der nærmere 550 noveller ble sendt inn.

– Gerhardsen holder et skyhøyt nivå, sier juryleder Hans Herbjørnsrud, som selv er nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger.

Han sitter blant annet i juryen sammen med Axel Hellstenius, som er mest kjent som manusforfatter til Elling-filmene.

– Et godt bilde av det skrivende Norge

Det nye digitale forlaget Publizm satser tungt på lydbøker og andre digitale formater. Katalogen består av moderniserte klassikere og nye forfattere. Som et ledd i å finne morgendagens stjerner startet forlaget opp med en novellekonkurranse.

Forlegger Sidsel Dalen forteller at de på denne måten fikk et godt bilde av det skrivende Norge.

– Det var så mye fantasi, skriveglede og godt håndverk at det publiseres 20 noveller – i tillegg til vinneren, forteller hun.

At debutant Wenche Gerhardsen vant konkurransen «Årets Novelle 2021» er en bragd, ifølge forlaget.

Foto
Debutant Wenche Gerhardsen er vinneren av «Årets Novelle 2021» . Foto: Publizm

Juryens leder Hans Herbjørnsrud begrunner det slik:

«Juryen har gjort et gullfunn. Vi har oppdaget en fullt ferdig forfatter. Wenche Gerhardsen har skrevet vinnernovellen «Når de tror vi ikke hører». Novellen handler om to jenter i førpuberteten som i skjul lytter til to voksenstemmer og oppfanger noe de absolutt ikke skal høre. Wenche Gerhardsen kan det hele: Novellen hennes har både tematisk tyngde og stilsikker komposisjon, og den er skrevet i en innfølende, sansevar, med en realisme som griper leseren. Hvis jeg skal sammenlikne henne med noen er Tarjei Vesaas den første jeg kommer på. Wenche Gerhardsen er et funn!»

Utgangspunkt i reelle historier

Gerhardsen forteller at ideen kom etter at hun i fjor fikk vite om flere familiehemmeligheter som gikk sterkt innpå henne, blant annet at hennes oldemor hadde valgt å utsette seg for en abort som drepte henne.

– Alle familier har vel historier fra fortida som de ikke snakker om, inntil vi stiller de riktige spørsmålene. Flere av mine noveller tar utgangspunkt i slike historier. Novellen «Når de tror vi ikke hører» utforsker en overhørt samtale om ulovlig abort for snart hundre år siden. Den formidler følelser vi kan kjenne igjen fra vi var barn, da vi smuglyttet til de voksnes forbudte samtaler. Novellen er dessverre ikke bare relevant som en mørk del av historien. Kvinners rettigheter til å bestemme over egen kropp reverseres nå i USA.

Hun synes det er vanvittig at hun vant.

– At akkurat min fortelling traff juryen hardere enn alle de andre 550 novellene de fikk lese. Det betyr at jeg har nådd fram til mine første lesere, og akkurat det er selve livlinen til en forfatter. Uten lesere er litteraturen bare ord i en skrivebordsskuff.

– Vi legger opp til nytelse i flere formater

Dalen viser blant annet til utviklingen i bokbransjen på spørsmål om hvorfor de har startet dette forlaget:

Rundt 100 av 500 fysiske bokhandlere har forsvunnet fra markedet i løpet av de siste ti årene.

– Når 20 prosent legger ned – nesten alle frittstående butikker – blir det kjededominans, mindre hylleplass til forfatterne, og dårligere tilgjengelighet for leserne, sier hun.

– For fem år siden – i 2017 – kom en brå vending i markedet. Salget av fysiske bøker falt med 14 prosent. Samtidig så man et nytt brukermønster: Litteratur på digitale medier økte med hele 56 prosent. Veksten har fortsatt med eksplosiv fart, og det er særlig lydbøker som vinner frem. Likevel er det lite innovasjon i formatet.

Hva er forlagets visjon?

– Skape, foredle og nyte er bærebjelkene i Publizm. Litterære verk er råmaterialet. Vi lager ebøker, men satser stort på lyd. E- og lydbok er to ulike verk. Publikum kan få forskjellige opplevelser av samme historie. Vi legger opp til nytelse i flere formater.

I tillegg til novellene fra konkurransen, har Publizm kjøpt noen titler fra utlandet:

– Blant annet Årets mann - historien om en morder av en av mine favorittforfatter Patricia Melo. Time magazine har kåret Melo til en av de femti mest innflytelsesrike latinamerikanere i vårt årtusen. Boken hennes handlerom Maikel, en ung mann fra São Paulo, som kommer i skade for å drepe en gangster i favelaen. Han tenker på å flykte, men sitter fast i narkorus. Når nedturen kommer frykter han fengsel og represalier, men det er hverken politiet eller gjengmedlemmer som banker på. Bare folk i nabolaget som vil takke ham. Da tar livet tar en uventet vending… For øvrig vil jeg trekke frem «Brevet til faren» av Franz Kafka. 

– «Brevet til faren» er et iskaldt innblikk i relasjonen mellom barnet Franz og hans dominerende far. Samtidig er det varmt og hjerteskjærende, for Kafka ville så inderlig ha en felles forståelse mellom de to. Men de to forble på ulike planeter. «Man ble straffet alt før man visste at man hadde gjort noe galt», skriver Kafka. «Det at et fredelig samvær mellom oss ikke var mulig, hadde en konsekvens: Jeg mistet taleevnen.» Franz Kafka skrev brevet i 1919, men sendte det aldri til faren. I stedet ble det utgitt etter hans død. «Brevet til far» er nøkkelen til å forstå Kafka, og Publizm er første forlag til å publisere dette verket på lyd i Norge.

Hvor ofte ser dere for dere utgivelser i tiden fremover?

– Vi har rundt 100 verk i produksjon og satser på hyppige utgivelser gjennom hele året.