Terje Nordby er aktuell med boken «Dionysos, Ariadne og vanlig rødvin». Boken er en samling artikler om mytologi fra hans faste spalte i KulturPlot. Foto: Johannes Nordby

KulturPlot i bokform

Publisert: 29. november 2022 kl 13.46
Oppdatert: 29. november 2022 kl 13.46

­Kan du fortelle hva en myte er?

– Nei, det kan jeg ikke, svarer Terje Nordby, etter å ha boltret seg i fortellinger fra mytologien og skrevet om dem i KulturPlot i seks år. 

Udefinerbart

– Det er problematisk å sette en definisjon på myter, fordi de tilhører det mytiske og ikke det logiske. Det finnes en folkelig definisjonen; «godtatte sannheter som ikke stemmer», altså en kollektivt akseptert løgn. Det den har til felles med den klassiske måten å forholde seg til myten på, er at den vanligvis ikke er sann i tradisjonell forstand den heller, sier Nordby og forklarer: 

– Mytens sannhet ligger på et annet plan. Dette er ikke lett å holde styr på, siden vi er vant til å tenke at en pluss en er to. Mytenes verdi ligger utenfor det logiske feltet. Man kan selvsagt nærme seg dem vitenskapelig, men de går aldri helt opp.

KulturPlot i bokform. Foto: Dreyer Forlag

Grunnfortellingene i kulturen

Nordby studerte fortellertradisjoner på 80-tallet med mål om å bli en bedre dramatiker. Det var da han havnet i mytene.

– Når du studerer fortellertradisjoner er det dit du kommer til slutt. Mytene er grunnfortellingene i kulturen, de ligger under det meste. Ved å kjenne dem, kan vi ane mer om den menneskelige identiteten, sier han.

Har du en favorittmyte?

– Nei. Det går ikke an å tenke på den måten.

Myten om narsissisme går igjen

Nordby har jobbet med myter i 40 år. Hvilke myter han opplever at fascinerer, kommer an på hva som er i bevisstheten i samtiden. I boken «Dionysos, Ariadne og vanlig rødvin», er fortellingen om narsissisme en han fremhever som eksempel.

– Den dødelige selvopptattheten er et tilbakevendende tema. Det gjelder mange andre temaer også. Heltens kamp med monstre for eksempel, sier Nordby.

Opplysning, underholdning og ettertanke

Tekstene i boken «Dionysos, Ariadne og vanlig rødvin», bygger på artikler som har stått i KulturPlot. Temaer i tiden har vært utgangpunktet for artiklene.  

– Artiklene er skrevet i en slags mytekalenderstil. Det er litt om jul, litt om sommeren, litt om høsten, noen tar utgangspunkt i forfatterjubileer, andre i temaer i tiden. Jeg har tilpasset dem til bokform ved å gjøre dem noe mer tidløse. Boken er ikke en mytologisk lærebok, men en samling tekster, forhåpentlig til opplysning, underholdning og ettertanke, sier Nordby.