Kriminalroman: – Også i krimbøker er det mulig å ta opp alvorlige temaer
Jarle Sten Olsen (59)
- Yrke: Videoprodusent
-
Utdannelse: master pedagogikk + mediefag
-
Bosted: Bø i Midt-Telemark
-
Aktuell med boken: «Svarte Engler»
-
Forlag: LIV Forlag
Hva handler romanen om?
– I «Svarte engler» møter vi Tom Moen, en TV-dokumentarist som skal til hjembyen Bergen for å konkurrere om å vinne en Gullrute. Før han drar ringer gamlekjæresten Rita og vil treffe ham. Møtet drar Tom inn i en historie hvor gjengen De svarte Englene er sentrale, og med flere ofre, både i fortiden og nåtiden, og Tom opplever ting som skal endre hans liv for alltid.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?
– Jeg vokste opp i en bydel nord i Bergen hvor det var en ungdomsgjeng på 80-tallet som ble kalt Lønborgs engler. Disse skapte mange negative overskrifter i bergensavisene, om narkotika, vold og hærverk. Min historie om Tom Moen finner sted i nåtid, men jeg bruker denne gjengen som inspirasjon og utgangspunkt for det som skjer av kriminalitet i nåtid.
Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?
– Jeg ønsker først og fremst at leserne skal like boken som spennende og underholdende. Men også i krimbøker er det mulig å ta opp mer alvorlige temaer. Jeg heier alltid på såkalte underdogs. I «Svarte Engler» kretser plottet rundt ungdommelige feiltrinn, sosial ulikhet og grådighet på andres bekostning, som får fatale konsekvenser.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?
– Skrivesperre har jeg aldri hatt, men det var flere omskrivinger basert på tilbakemeldinger fra redaktør. Men det er bare inspirerende når andre ser mulige løsninger og tvister jeg ikke har tenkt på. Og da skriver jeg videre med stor iver!
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Det er mange, fra folk jeg har møtt til bøker av andre forfattere. Min erfaring fra nesten 20 år med TV-produksjon, hvor det viktigste er å fortelle en god historie har også inspirert, og er noe jeg alltid streber etter i bøkene mine.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Jeg jobber mye med struktur og dramaturgi. Da plotter jeg først det aller meste av handlingen og vet hva som skal skje i hvert kapittel. Hvem eier det, hva tar handlingen videre etc. Innenfor dette improviserer jeg med fortellerståsted, tempo og lengde, men alt må passe inn i det store puslespillet som en krimbok er.
Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Det er vanskelig å navngi én person, men jeg håper mine lesere, foruten å få en spennende opplevelse, også blir engasjert i tematikken i bøkene.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
– Det er så mange at det er vanskelig å rangere en øverst. Og uansett tenker jeg at det viktigste er at det leses. Kjøp eller lån en bok. Les den, og etter det, enda en.
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– Det er to. Øistein Borges «De nakne» og «Havets kirkegård» av Aslak Nore. Og etter det venter «Det siste stykket hjem» av Ørjan Karlsson.
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Siden jeg jobber 100% som videoprodusent, så må det bli mer tid til å både lese andres bøker og skrive selv.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Kåss til kvelds – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet