Jo Anders Johnsen
Foto

Jo Anders Johnsen er aktuell med boken «Beredskapsboka - prepping for eksperter og idioter». Foto: Arve Bjerkåsholmen v/Moderne fotografering

Beredskapsbok: – Når ulykken rammer deg selv, er du alltid den første på ulykkesstedet

Publisert: 28. september 2022 kl 09.00
Oppdatert: 28. september 2022 kl 09.07

­

Jo Anders Johnsen (40)

  • Yrke: Rapper/Forfatter/Branntekniker
  • Utdannelse: Allmennfaglig

  • Bosted: Sætre, Viken

  • Aktuell med boken: «Beredskapsboka - prepping for eksperter og idioter»

  • Forlag: Papermoon Publishing

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Jeg ble oppfordret til å skrive boken av en bekjent, da pandemien spredte seg. Jeg har lenge interessert meg for temaet. Ved å lære andre å være bedre forberedt på vanskelige tider, sikrer jeg indirekte meg selv. Med krig, varemangel og økonomisk usikkerhet i verden er beredskap fortsatt brennende aktuelt.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Å være forutseende er en viktig egenskap. Ved å ta enkle grep kan man unngå kriser, eller i det minste redusere skadeomfanget for deg og dine. For å gjøre dette må man lære seg risikoanalyse. På den måten kan man gjøre fornuftige tiltak for faktiske trusler, heller enn å sløse energi og ressurser på tull.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– I motsetning til de fleste andre som uttaler seg om dette, har jeg også satt fokus på personlige traumer. Alt fra dødsfall i familien til samlivsbrudd kan få store konsekvenser for enkeltindividet. Dette kan være minst like viktig som å forberede seg på for eksempel en atomulykke.

Hva vil du oppnå med boken (foruten at flest mulig leser den)?

– Jeg ønsker å bidra til å endre mine medmenneskers tenkemåte. Jeg tror oppriktig at denne boka kan bidra til at andre blir tryggere og lykkeligere. Jeg tør til og med å gå så langt som å si den kan hjelpe dem til å leve mer innholdsrike liv. Dersom alle rundt meg blir mer ressursrike og fulle av kunnskap, er vi alle godt tjent med det.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– Jeg håper leseren vil ha et endret inntrykk av prepping som helhet. Jeg håper også at de vil bli motivert til å ta grep for å sikre sine egne ressurser og trygge seg og sine familier. Til slutt håper jeg det vil engasjere dem så mye at de setter nye mål og oppnår dem, for glede og personlig vekst.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Jeg håper Norges tristeste, reddeste og mest usikre person leser boken, og at den endrer synet på livet og verden rundt seg i slik grad at hen blir gladere, tryggere og mer selvsikker.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Verden er i konstant endring. Jeg har vært forutseende i det at flere ting jeg tar opp i boka har hendt i den virkelige verden i løpet av skriveprosessen. Dette har både vært en velsignelse og forbannelse, da det har ført til naturlige omskrivninger fortløpende. At ting som sikkerhetspolitiske konflikter, pandemien og matvaremangel er spådommer som går i oppfyllelse mens jeg skriver om dem, byr på både problemer og muligheter.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)?

– «Columbus day», skrevet av Craig Alanson. Første bok i serien «Expeditionary force».

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Robert Jordan. Som ungdom ramlet jeg over serien «The wheel of time» ved en tilfeldighet. I årevis var jeg livredd for at Robert skulle bli truffet av en buss før han fullførte serien. Så fikk han kreft og døde. Før han døde, avtalte han med Brian Sanderson at han skulle avslutte serien. Jordan har både inspirert meg til å skrive, arbeide med spennende karakterer og karakterutvikling og å planlegge fremover.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– Verden kan endre seg på et blunk. Når ulykken rammer deg selv, er du alltid den første på ulykkesstedet. Ikke vær avhengig av at andre skal redde deg. Vær heller en person som er beredt på å redde andre.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk  – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet