– Jeg ønsker jo å oppnå en wow-følelse: Kunne dette virkelig skje – her?
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– For å fortelle en spennende historie og for å vise hvilke skatter som kan finnes i den historiske kystkulturen.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Det har vært viktig å få fram forbindelsen mellom det lokale og det globale. Boka viser hvordan et lite lokalsamfunn på sørlandskysten inngikk i et verdensomspennende nett gjennom sjøfarten, preget av både krig, handel og annen kulturutveksling.
– Fortellingen om mytteriet på seilskuta «Plattsburg» er spennende i seg selv, men kan også brukes som et prisme for å illustrere slike allmenne historiske fenomener.
Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?
– Ved å sette sammen norske og utenlandske kilder presenteres for første gang hele fortellingen om mytteriet på «Plattsburg».
– Leseren får både vite hvorfor en amerikansk skute med mytterister og en enorm sølvskatt plutselig befant seg i en liten havn på Sørlandet i 1816, hvordan det gikk med de skyldige og på hvilken måte lokalsamfunnet ble involvert i saken.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Kildene måtte hentes fra flere ulike land, og jeg måtte til dels grave nokså dypt for å finne dem. Her fikk jeg heldigvis ypperlig hjelp av ansatte ved arkivene, både i Norge og utlandet.
– Jeg måtte også friske opp mine egne kunnskaper i gotisk håndskrift, og transkribere hundrevis av sider, noe som var tidkrevende.
– Det har vært utfordrende å formidle dette materialet i form av en helstøpt fortelling, men her har jeg hatt svært god hjelp av min forlagsredaktør.
Hva vil du oppnå med boken?
– Et overordnet mål er å skape en forståelse for at fortidas mennesker kunne ha en videre horisont enn vi tenker oss i dag, og at globalisering ikke er et nytt fenomen.
– Videre håper jeg jo at fortellingen inspirerer til å lete fram og lese spennende historier fra andre lokalsamfunn.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– Jeg ønsker jo å oppnå en wow-følelse: Kunne dette virkelig skje – her? Boka inneholder en rekke dramatiske elementer, som opiumshandel, krig, mytteri, smugling og til og med slavehandel, som alle møtes i fortellingen om «Sølvskonnerten»
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Jeg håper at den når et ungt menneske som selv får lyst til å arbeide med historie.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?
– Vanskelig å trekke fram et enkelt verk, men jeg synes «Vi, de druknede» av Carsten Jensen er et ypperlig eksempel på en moderne historisk roman, med tema fra den maritime historien. Boka er en storslått fortelling, men formidler også mye kunnskap om kystkultur, og er til og med utstyrt med kildeliste.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Her vil jeg nevne en hel skole av norske historikere som utmerket seg ved at de ikke bare hadde tung akademisk kunnskap, men også kunne formidle fortida med lett penn for et bredt publikum. Særlig vil jeg peke på Sverre Steen, Knut Mykland, Hans Try og Bjørn Slettan.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– Jeg har blitt flinkere på digitale møter!
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet
- Yrke: Instituttleder ved Høgskolen i Innlandet
- Utdannelse: Doktorgrad i historie
- Bosted: Nord-Odal
- Aktuell med: Sølvskonnerten – Historien om mytteriet på «Plattsburg»
- Forlag: Vigmostad & Bjørke
- Antall sider: 256