– Jeg led meg gjennom en ni minutters video om keisersnitt for å kunne beskrive det ordentlig
Olav W. Rokseth er journalist og forfatter. «Husk du skal dø» er hans fjerde bok.
Hva handler romanen om?
– Hovedpersonen Alex Borge blir hyret for å forsøke å få fri en PST-etterforsker som er blitt kidnappet i Syria. Samtidig som han drar inn i Syria under dekke av å være jihadist, er to terrorister på vei til Norge for å gjennomføre en aksjon mot Oslo domkirke. I Syria blir Alex utsatt for en rekke utfordringer, mens PST her hjemme vet ikke helt om de kan stole på ham. De vet heller ikke om terroristene som nærmer seg.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?
– Jeg har fulgt med i medier om den tragiske borgerkrigen i Syria, IS og fremmedkrigerne som dro dit. Så jobbet jeg sammen med min eldste datter som frivillig i en flyktningeleir i Hellas, noe som gjorde et sterkt inntrykk. Dette bidro nok til at ideen poppet opp i hodet mitt.
Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?
– NRK-anmelderen oppsummerte at jeg balanserte spenning med innsikt på en god måte. Det er akkurat det som er prosjektet mitt. Jeg vil skrive bøker som leserne synes er spennende, samtidig som man får kjennskap til fremmede kulturer og internasjonale forhold. Og jeg vil gjerne at karakterene mine er av kjøtt og blod med både lyse og mørke sider.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?
– Heldigvis ikke.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Kanskje at jeg gjør grundig research på faktiske forhold. Underveis i min andre bok «Broren» dro jeg for eksempel til Afghanistan for å kunne se og oppleve det jeg skrev om. Et annet eksempel er at jeg kontaktet en plastisk kirurg for å kunne være til stede under en operasjon. Jeg fikk omvisning i Oslo fengsel for å beskrive en scene i fengselet der bedre.
– Så leser jeg både sakprosa og skjønnlitteratur om temaene som jeg behandler, snakker med eksperter og googler masse. YouTube kan også være en fin kilde til enkelthendelser. Jeg led meg for eksempel gjennom en ni minutters video om keisersnitt for å kunne beskrive det ordentlig.
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Oj, det er mange. Faren min diktet opp historier for meg da jeg var liten, og jeg har gjort det samme for barna mine. Dette har nok bidratt til at jeg synes det er så gøy å skape historier. Så leser jeg mye. Jeg begynte faktisk å skrive på ordentlig etter at jeg hadde ligget til sengs noen uker med en ryggskade og pløyd meg gjennom et trettitalls bøker. Av forfattere kan jeg spesielt trekke fram John le Carré og Cormac McCarthy, men det er mange, mange andre som påvirker meg.
Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Morsomt spørsmål. Helt klart faren min hvis han hadde levd. Det får bli dramasjef Ivar Køhn i NRK. Jeg har fått flere tilbakemeldinger om at bøkene mine kan været egnet for dramatisering. Så Køhn eller en filmprodusent som kunne tenne på romanene mine hadde vært topp. :-)
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
– «Ikke et land for gamle menn» av førnevnte Cormac McCarthy gjorde et sterkt inntrykk. Et voldsomt driv i handlingen ikledd et herlig, knapt språk.
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– «Et dårlig år» av J. M. Coetzee.
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Lese og skrive og være mer ute i naturen og være mer med venner og lage flere virkelig gode middagsretter og mye annet.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Kåss til kvelds – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet
- Yrke: Forfatter og redaktør
- Utdannelse: Statsviter
- Bosted: Oslo
- Aktuell med: «Husk du skal dø»
- Forlag: Gyldendal
- Antall sider: 306