– Jeg håper egentlig at alle som har sett «Stranger Things» leser boka
Hva handler romanen om?
– Følgefeil er et trøndersk sci fi-thriller-familiedrama. Romanen handler om Ingebjørg fra Trondheim, som i et siste forsøk på å få barn, meldte seg på et eksperimentelt fertilitetsprogram og endte opp med å få laget en klone av seg selv. Hun kalte klonen Lilja. Nå har det gått 14 år, og Lilja går på ungdomsskolen. Etter alle målestokker gjør hun det bra: Lilja er god på skolen, godt likt, og har utmerket seg som et sjeldent dansetalent. Men for Ingebjørg er det noe som ikke stemmer. Lilja virker anstrengt. Overdreven.
– Snart er det sommerferie, og Ingebjørg og Lilja skal kjøre til Stryn for å være med på slektstreff. Vi følger den lille familien på en stadig mer intens sammenkomst hvor GT-ene flyter fritt, fulle fettere sier for mye, tanter danser på hotell-disco i smørgule buksedresser, og gamle familiehemmeligheter begynner å boble opp til overflaten.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen om å skrive romanen?
– Jeg har alltid vært opptatt av uutnyttet potensiale, og har ofte gått rundt og tenkt den svært nytteløse tanken: Kunne jeg vært noe mer dersom omstendighetene hadde vært annerledes? Kunne jeg vært en bedre person, en bedre skribent, et helt annet menneske dersom jeg hadde vært i et annet miljø? Eller ville jeg uansett endt opp som den jeg er nå?
– I Følgefeil gjør hovedpersonen alvor av dette spørsmålet, og lager en klone av seg selv som hun oppdrar som sin egen datter – nettopp fordi hun ønsker å se hva hun kunne blitt hvis hun hadde vokst opp på en annen måte.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?
– Jeg kommer alltid til et punkt i skrivinga hvor jeg mister all tro på prosjektet, og tenker at jeg har kastet bort hundrevis av timer på å skrive den verste boka som noensinne har blitt skrevet. Det jeg gjør da, er å la romanen ligge og begynne på et nytt prosjekt. Etter en stund blir jeg også motløs rundt det nye prosjektet, og da kan jeg gå tilbake til den første romanen og se den med litt mer avstand og et mindre kritisk blikk og innse at det kanskje ikke var verdenshistoriens mest udugelige samling av setninger. Kanskje jeg til og med kan være fornøyd med det jeg har skrevet.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Prosessen min er nok lik mange andres. Men det som kjennetegner den for de rundt meg, er at jeg blir en mer fraværende venn og en mer urolig ektefelle.
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Jeg blir ofte inspirert av å møte andre som skriver. Nylig var jeg på et seminar på Nansenskolen for de som nettopp har utgitt eller er i prosessen med å skrive sin andre bok, og det var veldig inspirerende. Det føltes som å være på en leirskole full av andre nervøse og halvveis innadvendte folk. Det var veldig fint.
Nevn én person du håper leser boken?
– Jeg håper egentlig at alle som har sett Stranger Things 4 leser boka, som jo er noen millioner mennesker.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?
– Jeg vil anbefale to bøker. Feberdrøm av Samantha Schweblin fordi den er fantastisk. Og Redd barna av Tiril Broch Aakre fordi den både er fantastisk og fordi den er en utrolig god skrivestarter. Jeg blir alltid gira på å skrive når jeg leser Tiril Broch Aakre. Selv om jeg ikke skriver på samme måte som henne, er det noe med å være i nærheten av godt håndverk som gjør at man blir ivrig på å prøve å lage noe selv.
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– Nå er jeg dypt inne i Bone-tegneseriebøkene.
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Å skrive.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Kåss til kvelds – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet