Jan Kjærstad om forfatteres bekymring for lydbokas økende popularitet: – Jeg tror mange misforstår
I Sverige pågår en debatt der forfattere er bekymret for om de som skriver tilpasset lydbokformatet sitter igjen som vinnere, etter at lydbøkene før første gang solgte flere eksempler enn den trykte boka i 2020. Forfatter Jan Kjærstad tror mange misforstår, og at man aldri vil slutte å skrive, fortelle og lytte til ulike former for historier, skriver Klassekampen.
– Dette er ikke en diskusjon om hvorvidt lydbøker er en bra ting eller ikke. Lydboka har vært et stort tilskudd til litteraturen. Den har gjort at folk absorberer mange flere bøker, sier Kjærstad til klassekampen.
Kan være en positiv mulighet
I et lengre innlegg på egen Facebook-side 11. august, spør Kjærstad om lydbøker og strømming betyr døden for romaner som har en komplisert komposisjon og lange setninger.
«Pessimistene frykter en utvikling som vil resultere i en polarisert litteratur. På den ene siden ‘kompliserte’ romaner i bokform og i stadig mindre opplag, på den andre siden en enklere underholdningslitteratur som blir strømmet til det store flertallet», skriver han.
Til klassekampen utdyper han innlegget med at det her også kan ligge en ny positiv mulighet og at han ikke er pessimist. Han poengterer at litterære elementer som er vanskelig å gjengi i en opplest bok, som paranteser, klammer og haker, kan løses ved at oppleseren informerer lytteren innledningsvis av boka om forfatterens skrivestil.
Lyttere er blitt mer modne
Kjærstad tror ikke norske forlag vil oppfordre forfatterne sine til å skrive mer lydbokvennlig.
Berit Solberg Folden, lydsjef i Gyldendal, bekrefter dette. Hun sier til Klassekampen at de ikke ber forfatterne om å skrive på en bestemt måte.
Hun er likevel bevisst på hvilke sjangere som slår best an i lydbokformatet.
– Vi ser at lytterne vil ha serielitteratur og underholdning. Samtidig er mange lyttere blitt mer modne, og det lyttes til svært mange forskjellige titler, sier hun.