Jan-Ole Hesselberg er aktuell med boken «Bedre beslutninger».
Foto
Sturlason
Jan-Ole Hesselberg

– Det manglet en lettlest og underholdende bok om dette temaet

Publisert: 7. mars 2022 kl 09.40
Oppdatert: 7. mars 2022 kl 09.43

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Fordi vi alle tar beslutninger som får mye å si for oss selv eller andre. Forskningen viser at vi alle har stort forbedringspotensial. Det manglet en lettlest og underholdende bok om dette temaet.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

1) At vi alle er sårbare for å gå i feller som gjør beslutningene dårligere enn de kunne ha vært.

2) At gruppemøtene ofte bidrar til at beslutningskvaliteten blir dårligere, og at det bør få følger for hvordan man tar beslutninger i grupper

3) At vi er altfor dårlige til å måle beslutningskvalitet – selv om det ofte er ganske enkelt.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– Temaene er ikke nye, men i denne boken presenteres de på en underholdende og lettfattelig måte. Det nye er også at den presenterer resultater fra mine egne undersøkelser (blant annet blant norske dommere) som ikke er offentliggjort tidligere.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Ikke overraskende tok det lengre tid enn planlagt. Paradoksalt nok er nettopp slik overoptimisme en tankefelle jeg tar opp i boken.

Hva vil du oppnå med boken?

– Jeg håper den vekker nysgjerrigheten til dem som leser den, og at de blir fristet til å granske sine egne beslutningsprosesser. I forlengelsen av det hadde det vært stas om boken førte til endringer i hvordan vi organiserer møter der viktige beslutninger tas, og hvordan beslutningene evalueres.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– De tre hovedpoengene over, men i tillegg huske at de fellene vi går i er et resultat av ekstremt nyttige mentale snarveier. Stort sett fungerer de eksepsjonelt bra, så det er ikke slik at vi skal betvile alle våre vurderinger hele tiden. Men når viktige beslutninger skal tas, skylder vi både oss selv og dem som påvirkes av beslutningene å være obs på feilene vi er sårbare for å gjøre.

Hvis flere forfattere: Hvordan jobbet dere sammen om bokprosjektet?

– Jeg startet med å lage et researchdokument der jeg samlet alle studier og kasus jeg mente burde være med, og laget en disposisjon. I tillegg fant jeg fram gamle tekster og opptak av foredrag jeg har holdt.

– Så hadde jeg og Reidunn flere samtaler med de foreslåtte kapitlene som utgangspunkt. Basert på det gjorde Reidunn ytterligere research og skrev utkast til noen av kapitlene, før vi jobbet sammen i dem.

Hvis debutant: Hva gjorde at du fikk lyst til å sette i gang med et så stort prosjekt som å skrive en bok?

– Jeg har jobbet med og snakket om dette temaet i mange år. Mesteparten av researchen var gjort og jeg visste omtrent hvordan innholdsfortegnelsen skulle se ut, og jeg hadde skrevet en del allerede. Flere forlag hadde tatt kontakt i kjølvannet av Folkeopplysningen, og da Kagge forlag spurte for fjerde gang, visste jeg hva jeg måtte svare: Ok. Jeg har ideene og stoffet, men trenger hjelp til å dra det i land.

Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Det er fristende å svare statsministeren, men hvis jeg skal være litt mer original må det bli Kjerstin Braathen i DNB. Hvorfor? Fordi de tar et hav av viktige beslutninger i sin bank- og forsikringsvirksomhet som det er mulig å måle kvaliteten på. Det hadde vært en drøm å få gransket og målt noen av de beslutningsprosessene.

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor (sett bort fra din egen)? *

– «Superforecasting - The Art and Science of Prediction» av forsker Philip Tetlock og journalist Dan Gardner. Den beskriver blant annet noen imponerende forskningsprosjekter der Tetlock har fulgt ulike eksperter og vanlige folk over tiår og sett hvor godt de treffer i sine forutsigelser. Det høres kanskje ikke så spennende ut, men prosjektene gir oss svaret på hva gode vurderinger egentlig er og hvordan man bygger kunnskap på den beste måten.

Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?

– Jeg leser nesten utelukkende sakprosa. To forfattere som jeg leser alt av er psykologen Steven Pinker og legen Ben Goldacre. De skriver knallgodt og utvikler den kritiske sansen til leseren.

Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?

– At verden er et ganske urettferdig sted. Pandemien har rammet ekstremt skjevt, og det er tilfeldigheter som har gjort at jeg og mine har kommet heldig ut av den.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Jan-Ole Hesselberg (43)
tir 08.03.2022 11:25
  • Yrke: Programsjef i Stiftelsen Dam
  • Utdannelse: Psykologspesialist
  • Bosted: Drøbak
  • Aktuell med: «Bedre beslutninger»
  • Forlag: Kagge
  • Antall sider: 247