Daglig leder i Forleggerforeningen, Heidi Austlid, er uenig med Konkurransetilsynet som frykter at regjeringens forslag til ny boklov vil virke mot sin hensikt.

Foto

Kristin Hefte

Forleggerforeningen: Ny boklov gir stabile rammevilkår, og blir ikke dyrere

Publisert: 17. november 2022 kl 13.20
Oppdatert: 17. november 2022 kl 14.21

­Konkurransetilsynet frykter at den foreslåtte bokloven, med obligatorisk fastpris på nye utgivelser, vil virke mot sin hensikt.

Konkurransedirektør Tina Søreide sier at Konkurransetilsynet frykter at bokloven kan virke mot intensjonen og føre til at færre nordmenn leser bøker.

Forslaget til ny boklov ble sendt på høring i august. KulturPlot fikk tak i leder for Forleggerforeningen, Heidi Austlid, idet hun gjorde siste finpuss på Forleggerforeningens høringsuttalelse.

– Blir ikke dyrere bøker

Hun forteller at det ikke er noen overraskelse at Konkurransetilsynet er lunken til en fastprisordning, men påpeker at dette ikke stemmer med erfaringer andre land har gjort seg.

– Erfaringen fra fastprisland er ikke dyrere bøker, og det er verdt å merke seg at norske bøker har relativt lav prisvekst sammenlignet med alle andre varer. De siste 10 årene har bokprisene økt med 10 prosent. Brød har i samme periode økt med 25 prosent, og andre kulturtjenester med 35 prosent, ifølge SSB. I samme periode har reallønnsveksten i Norge økt med 12,5 prosent. De siste 10 årene har altså bokprisene økt mindre enn reallønnsveksten, sier hun.

Bredde, mangfold og kvalitet

Foreleggerforeningen har laget en rapport om det norske bokmarkedet, som viser at blant de 50.000 titlene som ble solgt i 2021, selger halvparten av bøkene åtte eksemplarer eller mindre. Tallene viser videre at de store forlagene leverer og opprettholder både bredde og volum, mens resten av forlagene sørger for enda større bredde de siste årene.

– Det gis ut om lag 10.000 titler per år. Det betyr at norske forfattere og forleggere sørger for bredde, mangfold og kvalitet for alle i alle sjangre. Fastprisen gjør kanskje bestselgerne dyrere, men de som selger lite blir billigere. Dette er mulig fordi kryss-subsidiering bidrar til nettopp denne bredden. Samtidig sikrer fastprisen lik pris for bøker i samme periode i hele landet. Det ville ikke vært tilfelle uten fastpris, utdyper Austlid. 

Konkurransedirektør Tina Søreide.

Foto

Konkurransetilsynet

Det som også er helt sikkert med denne bokloven er at det faktisk blir fastpris. Det er det flertall for, og etter det Austlid erfarer gjelder dette også Stortinget.

– Det er derimot mange andre elementer i bokloven det er uenigheter om. Det er heller ikke nytt at Konkurransetilsynet er mot denne ordningen. Hele bransjen, inkludert forfattere, ønsker fastpris, også fordi den bidrar til forutsigbarhet sammen med normalkontraktene for forfatterne.

Stabile rammevilkår

I bokbransjen skjer både mye innovasjon og digitalisering, og litteratur vil finne flere ulike formater fremover, også uavhengig av bokloven, ifølge Austlid. Lytting er en ting, og her legger regjeringen opp til at det skal være eksemplarsalg i alle strømmetjenestene. Det er noe Forleggerforeningen støtter, siden det betyr at du kan få «alt» der du selv ønsker det.

– Forleggerforeningen støtter departementet i at fastprisen er et av de mest sentrale virkemidlene for å skape stabile og forutsigbare rammevilkår for alle ledd i den litterære verdikjeden, som igjen legger til rette for bredde, mangfold, kvalitet og tilgjengelighet. Vi stiller oss derfor bak forslaget om obligatorisk fastpris.  

Etter Forleggerforeningens syn er det hensiktsmessig, både for forbrukeren og for bredden i norsk litteratur, med en løsning som legger til rette for økonomisk bærekraftig forfattervirksomhet. Rullerende fastpris på 18 måneder vil sikre et inntektsgrunnlag per nyutgivelse, og vil være særlig viktig for smalere utgivelser med begrenset etterspørsel, påpeker Austlid. 

– Vi kan ikke se at en 18 måneders rullerende fastpris i uforholdsmessig grad går utover mulighetene for innovasjon, betalingsvillighet eller tilgang. Snarere oppleves det at forutsigbarhet tilrettelegger for innovasjon, og at nye formater vil opprettholde betalingsvillighet. Samtidig vil en rullerende fastpris føre til flere salgskampanjer gjennom året når friprisperioden for en bok er over, sier hun. 

Hun beskriver også regjeringens forslag i bokloven om eksemplarsalg i strømmetjenester som særdeles leservennlig.

– Loven vil, slik den nå fremstår, ikke omfatte eksempelvis podkast som jo er en annen måte å levere litteratur på. Og denne bransjen vil levere på innovasjon fremover, fordi litteratur vil finne flere veier enn i dag. Rullerende fastpris vil gi mulighet for å slippe raskere ut i lyd, avslutter hun.