Forfattere får for dårlig betalt, ifølge skribentorganisasjoner – mener det er «helt uhørt» at praksisen ikke opphører
Flere skribentorganisasjoner skriver i et brev til Forleggerforeningen at de mener det er «helt uhørt» at foreningen ikke går ut med informasjon til medlemmene om at praksisen, der de mener forfatterne får for dårlig betalt, må opphøre.
Det skriver Klassekampen.
Flere skribentorganisasjoner mener mange forfattere får for dårlig betalt for salget av tilbudsbøker. Royaltyen skal ifølge dem ha blitt halvert av flere forlag, og flere forfattere har fått så lite som 7,5 prosent royalty av bøker som er solgt til nedsatt pris, blant annet på Mammut-salget, ifølge Forfatterforeningen.
Normalkontrakten for skjønnlitteratur sier at en så lav royaltyprosent bare kan brukes ved såkalt realisasjon, som vil si at boka skal ut av markedet. Normalkontrakten sier også at forfatteren «skal underrettes skriftlig om påtenkt realisasjon».
Skribentorganisasjonene mener at det i disse tilfellene ikke har vært snakk om realisasjon, og de har vært i kontakt med flere forfattere som heller ikke har blitt underrettet før betalingen er blitt redusert.
I et brev sendt i desember ba Den norske Forfatterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere og Forfatterforbundet Forleggerforeningen om å sørge for at praksisen opphører.
«Vi mener det er helt uhørt at Forleggerforeningen ikke går ut med informasjon til medlemmene om at denne praksis må opphøre, og forklarer hva avtaleteksten faktisk sier», står det i brevet som er signert Den norske Forfatterforening, Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (NBU) og Forfatterforbundet, ifølge Klassekampen.
Heidi Austlid, leder i Forleggerforeningen, sier følgende til Klassekampen:
– Vi hadde et møte med foreningene i november, før vi fikk dette brevet i midten av desember. Nå er vi opptatt av å føre en tillitsfull og konstruktiv dialog, og da er vi tjent med å ta den samtalen direkte med partene, sier Austlid.