Odd Eirik Sætre Færevåg.
Foto

Vil han stivne i prestasjonsangst – eller bli inspirert? Det gjenstår å se. Årets Bjørnsonstipend går i alle fall til haugesunder Odd Eirik Sætre Færevåg. Foto: Sverre Skjold

Færevåg tildeles Bjørnsonstipendet

Publisert: 5. september 2022 kl 12.14
Oppdatert: 5. september 2022 kl 12.14

Årets Bjørnsonstipend går til haugesunder Odd Eirik Sætre Færevåg, fremgår det av en pressemelding mandag.

Stipendet, som er pålydende 25 000 kroner, deles ut under åpningsarrangementet for Bjørnsonfestivalen i Molde onsdag 7. september. Stipendet skal gå til forfattere det er grunn til å knytte betydelige forventninger til, og som fortrinnsvis er i etableringsfasen. Det er opprettet av Bokhandlerforeningen i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Den norske Forfatterforening.

– Å få Bjørnsonstipendet er jo helt vilt. Og et skikkelig klapp på skulderen for vel utført arbeid, sier årets mottaker selv om begivenheten. Færevåg, som til daglig jobber som lærer i Haugesund, debuterte litterært i 2013 med samlingen «Dagane grå». I 2020 ga han ut «Den vesle jenta og havet. Korte forteljingar frå Røvær 1899-2044».

Juryen mener blant annet at Færevåg har et særpreget som forfatter, og at han fortjener vesentlig mer oppmerksomhet enn det som har blitt ham til del, så langt.

Tidligere mottakere av stipendet er forfattere som i dag er godt etablerte, som Gunnhild Øyehaug, Carl Frode Tiller, Johan Harstad, Mirjam Kristensen, Karl Ove Knausgård og Maria Navarro Skaranger.

Årets stipendvinner sier videre om stipend-hederen:

 

– Stipendet er jo ei lommelykt rettet mot bøkene mine. Så vil det vise seg om jeg blir inspirert til å skrive mer, eller om jeg stivner i prestasjonsangst.