– Et helt vanlig nyhetsdøgn kan fort gi meg mer enn en håndfull nye romanideer
Hva handler romanen om?
– Den handler om sjalusi, kontrollbehov og desperat kjærlighet. Hvor godt kjenner vi den vi elsker? Hvor langt er vi villig til å gå for kjærligheten? Hva skjer med følelseslivet til en person som blir sviktet, gang på gang, helt fra barnsben av?
– Og så handler den selvfølgelig om politibetjent Håkon Haakonsen, som denne gangen også får utfordringer i privatlivet ...
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen om å skrive romanen?
– Jan Kjærstad har uttalt at forfattere gjerne bruker cirka en tredjedel fra eget liv, en tredjedel fra det som skjer rundt oss blant venner og i samfunnet ellers, og en tredjedel ren fantasi. Det tror jeg stemmer godt for meg også.
– Og et helt vanlig nyhetsdøgn kan fort gi meg mer enn en håndfull nye romanideer. Heldigvis og dessverre ...
Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?
– Først og fremst håper jeg de får en spennende lesestund. Men om de samtidig får noen tanker om hvordan vi behandler både de barna som trenger oss mest, og de eldste som er blitt helt avhengig av hjelp og medmenneskelighet, så blir jeg litt ekstra glad.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?
– Jeg har aldri – bank i bordet – direkte skrivesperre. Likevel, alle skriveøkter er ikke like lystbetonte, noen dager er tyngre enn andre.
– Da er det bare å gjøre som i en hvilken som helst annen jobb, bite tennene sammen og satse på at morgendagens økt glir lettere. Og det gjør den heldigvis som regel.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Manglende struktur? Jeg har god selv-disiplin når det kommer til å sette seg ned for å skrive, men selve skriveprosessen er langt mer kaotisk. Et kapittel her, en tanke der, et mord, litt drama ... Etter cirka 130 sider angrer jeg alltid på at jeg ikke har laget en plan, når alt skal begynne å flettes sammen og de løse trådene begynner å bli mange.
– Men jeg ser for meg scenene mens jeg skriver, jeg skaper min helt egen film. Og en film er selvfølgelig mest spennende når man ikke helt vet hvordan den ender ...
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Jeg finner inspirasjon hos mange. Noen som har skapt et unikt plott, noen som har et spesielt godt språk. Også får jeg selvfølgelig god hjelp av redaktørene mine, de kunne jeg aldri vært foruten.
Nevn én person du håper leser boken?
– Jeg ønsker meg ikke EN leser, jeg drømmer om mange. Hvis jeg derfor skal plukke ut en eneste person, må det være en virkelig berømthet som i beste sendetid på tv trekker bøkene mine fram som sine absolutte favoritter. :-)
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?
– Jeg vil anbefale alle å lese bøker av nye forfattere, debutanter og ukjente forfattere de ikke har hørt om tidligere. De fleste av oss følger bestselgerlistene, men det finner så mange bokperler vi knapt hører om og som hadde fortjent langt mer plass både hos bokhandlerne og i mediebildet.
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– Akkurat nå leser jeg en bok som kommer ut på Liv forlag i august. Bjørn Bottolvs «Dorthea Bjørk». Det er både en veldig spennende krimroman og et virkelig gripende portrett av en morder. Rett og slett en virkelig god bok!
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Siden jeg jobber som forlegger, så leser jeg veldig mange uferdige manus i løpet av året. Jeg skulle gjerne hatt mer tid til å lese gode, allerede utgitte bøker.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet