Rune Semundseth har skrevet boken «Lyttekunsten».

Foto

Jan Bernhard Loa

Rune Semundseth:

– Det la et ekstra press, eller insentiv kanskje, på å skrive noe som kan bety noe

Publisert: 20. februar 2023 kl 09.24
Oppdatert: 20. februar 2023 kl 09.24

­

Rune Semundseth (56)

  • Yrke: Leder-, medarbeider og kulturutvikler
  • Utdannelse: Master in Marketing Science

  • Bosted: Oslo

  • Aktuell med boken: «Lyttekunsten»

  • Forlag: Hegnar Bok

Hvorfor har du skrevet denne boken?

– Boken er skrevet fordi jeg har et inderlig ønske om at både ledere og medarbeidere skal få oppleve hvor fint og hvor viktig det er å bli lyttet til. Den som behersker kunsten å lytte har de beste forutsetninger for å havne i gode, oppbyggende relasjoner. Alle verdsetter vi høyt å bli lyttet ordentlig til og tillit styrkes når du lytter godt.

Hva er de viktigste poengene som kommer frem?

– Det er bra for både selvfølelse og selvtillit at folk rundt deg lytter til deg. Det kjennes godt å få sagt det vi har på hjertet uten avbrytelser, bli sett, forstått og anerkjent. Virksomheter med flere gode lyttere vil oppnå gevinster som mer tillit, mer innovasjon, bedre samarbeid, bedre resultater, mer glede, forbedret ytringsklima og styrket ytringseffektivitet.

Hvilke nye synspunkter og/eller teorier presenteres?

– En rekke konkrete verktøy for å bli en bedre lytter presenteres i kapittel 4 i boka, altså hvordan bli en bedre lytter. De første kapitlene er mer rettet mot hva og hvorfor og bygger på Stephen Covey sine 5 nivåer for lytting, og dette rammeverket knyttes mot norsk arbeidsliv og hva vi trenger i vår kultur.

Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?

– Boken ble påbegynt da pandemien nådde vårt land, og derfor ble denne boken skrevet mer på dagtid enn foregående utgivelser fra undertegnede. Faren for konkurs ulmet under deler av denne 22-måneders-prosessen og la et ekstra press, eller insentiv kanskje, på å skrive noe som kan bety noe.

Hva vil du oppnå med boken?

– Bedre tall, varmere og mer effektive relasjoner, bedre og mer empatisk arbeidsmiljø, flere som føler seg viktige og færre som føler på utenforskap. Boken vil lett kunne føre til mer nærvær og mindre fravær, hvis ledere og medarbeidere sammen reflekterer rundt viktigheten av lytting – hva det betyr for hver og en av oss.

Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?

– At dette angår oss alle og at vi alle har et ansvar for å lytte til våre medmennesker – i stedet for å ha nok med oss selv.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Min favorittmusiker Pat Metheny, av den enkle grunn at jeg har hørt mye på ham og at dette (denne boken) handler om musikalitet – i vid forstand!

Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

– Jeg sier som Erling Kagge sa for ca. 20 år siden; hvis du bare skal lese én bok i år, så må du ta deg sammen!

Hvilken forfatter har betydd mye for deg?

– Arne Næss fordi han har delt så mange viktige refleksjoner, ikke minst verdien av refleksjoner. I boken «Livsfilosofi» forklarer han elegant hvorfor fornuft og følelser på ingen måte er adskilt. 

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk  – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet