Cappelen Damm-høst med Hjorth på menyen
Blant forfatterne som allerede har rukket å få positiv oppmerksomhet fra anmelderne, er Ingeborg Arvola med romanen «Kniven i ilden», Karin Fossum med thrilleren «Nattløperen» – og Trygve Riiser Gundersen med sakprosaboka «Haugianerne»
Tine Kjær, direktør for skjønnlitteratur, startet med å si at hun er sprekkeferdig av stolthet når hun nå kan fortelle at dette bare er starten på en sterk Cappelen Damm-bokhøst, der forfattere som Roy Jacobsen, Erlend Loe, Lars Saabye Christensen og Gert Nygårdshaug er klare med nye bøker.
– Roy Jacobsen har med «De uverdige» skrevet om en bøllete guttegjeng under krigen. Slike historier er sjelden blitt skrevet, men Roy gjør det med bravur, fortsatte hun. Og opplyste videre om Loes nye stikk, romanen «Giæver og Iunker». Her møter vi en eldre mann som gjerne vil føre videre både kunnskap, og hat, til neste generasjon.
Saabye Christensens nye bok bærer tittelen «Pikkoloens bagasje», og her får vi tre fortellinger som samtidig henger sammen.
– Gert Nygårdshaug er tilbake med humor og god mat, marinert i sivilisasjonskritikk, fortsatte Kjær – før hun overlot podet i til bokarrangementets trekkplaster: Vigdis Hjorth var nemlig til stede og leste fra sin nye roman, «Femten år. Den revolusjonære våren».
– Hjorth har skrevet en lysende og innsiktsfull roman, om å oppdage løgn og samtidig ønske å leve sant, sa Kjær. Forfatteren selv sa at boken viser en dramatisk prosess som ruller i gang når en ung jente forandrer syn på de som står henne nær.
– For hovedpersonen drar det seg til når hun må konfirmere seg mot sin vilje, fortsatte forfatteren om sin nye karakter.
Konger og kriser
Av sakprosabøker ble Raymond Johansens «Gjennom krisen» presentert. Her har Johansen skrevet bok i samarbeid med Anders Lundell, og resultatet beskrives som ærlige refleksjoner og tanker om hvordan koronaen har endret det norske samfunnet.
«Gudfaren» av Kjetil Østli og Ghulam Abbas har undertittelen «Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen». Dermed skjønner vi at boken tar oss med til en lukket verden, nemlig til gjengmiljø.
Spennet er stort på sakprosalisten, der Tore Rems tredje bind i den store fortellingen om Olav V nå er klar. Dette bindet har undertittelen «Ensom majestet», og det er årene 1946–1991 som er under lupen. I samme kategori merker vi oss bildeverket «Fire konger og en dronning», signert Tor Bomann-Larsen.
Mange dikt skal også nå leserne i forlagets regi denne høsten, og vi merker oss nye titler fra blant andre Trygve Skaug, Brynjulf Jung Tjønn, Gro Dahle og Lars Saabye Christensen.
Krimtid
Høsten er krimtid, og på denne listen har en rekke godt kjente krimsnekkere nyheter i ermet. Clare Mackintosh, Lars Kepler, Jan Guillou og Malin Persson Giolito er aktuelle med nye bøker i norsk oversettelse. Mer hjemlig krim blir det også, signert Hans Olav Lahlum og Torkil Damhaug.
På oversatt-listen er Bonnie Garmus' bestselger «Leksjoner i god kjemi» klar for norske lesere. Her blir vi tatt med tilbake til USA når kalenderen viser 60-tall – og møter den uforlignelige karakteren Elizabeth Zott. Boken skal bli film.
Den ukrainske forfatteren Jurij Andrukhovytsj er ventet til Norge i forbindelse med den norske oversettelsen av romanen «Moskoviaden». Forfatteren besøker landet 6. – 9. september, og han vil blant annet møte publikum på litteraturhuset.
Fransk-senegalesiske David Diop er klar med oppfølgeren til sin Bookerpris–vinnende bok. «Slaveporten» kommer i norsk oversettelse høsten 2022, og forfatteren gjester landet i oktober.
Forlaget ber oss også merke oss at Marilynne Robinsons Gilead-serie nå blir tilgjengelig på norsk. Hennes mest kjente verk, de fire romanene i Gilead-suiten, utgis av forlaget, og de to første bøkene – «Gilead» og «Hjem» – lanseres allerede denne høsten.