Lars Elling ga seg selv ti måneder på å skrive roman. Resultatet er blitt en lesefest, mener kritikerne.
Foto
Baard Henriksen

Personen bak vårens store litteratursnakkis har aldri ønsket å bli forfatter

Publisert: 21. april 2022 kl 08.57
Oppdatert: 21. april 2022 kl 11.29

– Jeg har ikke tenkt på mulige lesere. Knapt nok på muligheten for bok, svarer Lars Elling når KulturPlot spør hva det er han vil formidle til leserne med denne romanen.

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– Jeg har aldri ønsket å bli forfatter, sier han videre.

Da verden stengte ned og det å stille ut malerier ble umulig, fikk billedkunstner Lars Elling anledning til å skrive historien om bestefaren og lillebroren.

Etter at boken ble lansert 25. mars, har den ligget inne på topp tre på Bokhandlerforeningens bestselgerliste. De høye terningkastene fra anmelderhold har heller ikke latt vente på seg.

– Jeg hadde ikke forventet noe som helst, egentlig, hva angår anmeldelser og respons. Jeg synes det er spesielt nok at det faktisk ble en bok, og til og med på det forlaget jeg ønsket meg. Når det er sagt må jeg si at det har vært en stor glede å bo inne i en fortelling, i all hemmelighet. Attpåtil i en fortelling jeg selv fant på. Jeg savner det, så kanskje det kommer mer, sier Elling til NTB.

Basert på egen familiehistorie

«Fyrstene av Finntjern» handler om to brødre, Ellings bestefar og bestefarens lillebror. De to ble kastet ut hjemmefra ved skoleslutt, fikk komme tilbake om høsten, etter å ha fangstet, fisket og bodd i Nordmarka gjennom sommeren.

Foto
«Fyrstene av Finntjern» er billedkunstner Lars Ellings første roman. Foto: Forlaget Oktober

– De må ha formet sterke bånd disse barneårene, men allikevel endte de sine dager som bitre uvenner, på hver din side av gjerdet, forteller han.

– Hva kan ha hendt, som har revet dem fra hverandre? Barnebarnet Filip (18) begynner å nøste i historien, sier han til KulturPlot.

Elling har forteller at han har jobbet etter et lystdrevet innfallsprinsipp.

– Kun de tingene jeg har sett klart med mitt indre øye har jeg beskrevet. Historien har stått tydelig for meg hele mitt voksne liv.

– Ble aldri avklart

I boken er vi på et tidspunkt nær utbruddet av en verdenskrig, og de to brødrene befinner seg i Nordmarka, sendt ut av faren for å herdes. Så møter vi de to som eldre menn og naboer – men tragisk atskilt av en mystisk feide.

Generasjonskonflikt-boligen i 8A vokste hanselv opp i, med bestefar i underetasjen og dennes fremmedgjorte bror i nabohuset.

– Fiendeskapet var uforsonlig og ble aldri avklart. De døde med uforrettet sak, og det er tragisk når man tenker på hvor tette de må ha vært. Jeg har spekulert mye i hva årsaken kan ha vært, og i romanen har jeg en løsning, sier han til NTB.

Imponerer

Boken fikk terningkast seks i VG, som skriver at det er «en fest å lese Lars Ellings strålende, eventyraktige og dypt originale roman».

Også Nettavisen og Bok365 ga den full pott.

Aftenpostens anmelder omtaler den som «helstøpt og imponerende», mens Vårt Land blant annet skriver følgende: «Sterkt om et kunstnerliv i vekst … en usedvanlig rørende fortelling om dialogen mellom generasjonene … Det er en nytelse å lese»

Romanen er oppe i sitt tredje opplag og er også solgt for utgivelse i Danmark.

Rettighetene er nå også solgt til Frankrike, ifølge en pressemelding fra forlaget som ble sendt ut torsdag. Boken skal utkomme på det velrenommerte forlaget Gallmeister, som spesialiserer seg på oversatt litteratur.