Foto

Den ukrainske poeten Lyuba Yakimchuk er blant forfatterne som ikke vil komme til litteraturfestivalen i Lillehammer. Foto: AP Photo / Chris Pizzello

Flere forfattere boikotter norsk festival

Publisert: 27. mai 2022 kl 09.33
Oppdatert: 27. mai 2022 kl 10.17

Tre ukrainske forfattere har trukket seg fra litteraturfestivalen på Lillehammer. De nekter å delta på en festival med russere på programmet.

Også navnet, «Russland og nabolandene: en statusrapport», som det første arrangementet heter, er én av grunnene til at de tre ukrainske forfatterne som skulle gjeste festivalen, trakk seg i slutten av forrige uke – fordi Ukraina omtales som Russlands «naboland».

«Det er en klassisk kolonialistisk metode: å heller snakke om menneskene som koloniserer», skriver den ukrainske forfatteren Lyuba Yakimchuk i en e-post til Klassekampen, som var en av dem som ble invitert til festivalen etter at både Sofia Andrukhvytsj, Serhij Zjadan og Eugenia Kuznetsova trakk seg i forrige uke. Yakimchuk takket nei, i likhet med forfatterkollega Kateryna Babkina.

På Facebook deles nå oppfordringen om å boikotte festivalen, først og fremst fordi to russere står på programmet.

– Veldig synd

Marit Borkenhagen, sjef for litteraturfestivalen, bekrefter at de tre ukrainske forfatterne har trukket seg og at to har takket nei til invitasjoner.

– Bakgrunnen for det er at vi har to russere i programmet. For oss er det veldig synd, men vi har også full respekt for den avgjørelsen de har tatt, sier Borkenhagen.