Utfordrer kjærlighetens høysang
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– Bokens tittel utfordrer det bibelske «Kjærligheten utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt» (Kjærlighetens høysang, journ.anm.). Både som terapeut og privatperson har jeg ofte sett at det ikke stemmer.
– Vi parterapeuter konfronteres ofte med begjærets død i det ellers så varme, vennskapelige parforholdet. Behovet for trygghet og tilknytning og fellesskap lever i oss fra vugge til grav, men også trangen til løsrivelse, overskridelse og vill uansvarlighet. Vi er vandrende motsetninger. Jeg ville utforske kjøttets higen, dette «noe» i oss som kan få oss til å gå imot vår egen overbevisning: Være utro, skjelle ut barna, krenke kjæresten, drikke oss fulle, slå, gamble, bryte fartsgrenser. Lukker vi øynene for dette «noe», tar det oss bakfra. Det er den iboende motsetningen i oss jeg ville utforske i denne boken.
Hva er de viktigste poengene i boken?
– Det viktigste poenget er dette: Begjær og lyst kan fortsatt oppleves som en ikke-erkjent, fremmed del av oss selv. Begjær – vårt eget og andres – kan ta innersvingen på oss og sende oss inn i situasjoner som forskrekker oss og noen ganger skader oss. Vi kjenner ikke oss selv. Og vi er dårlige til å forutse hvordan vi vil reagere i utsatte situasjoner.
Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?
– Det er jo ikke nytt, egentlig, men det nye er vel at en psykolog som har vært kjærlighetens frontkjemper i alle år unnlater å gi noen innføring i hvordan overkomme parlivets knuter. Jeg lover ikke leseren noe annet enn en guidet tur gjennom begjærets lys og mørke, i liv og litteratur. Mange skjønnlitterære forfattere besitter unik og intuitiv innsikt i menneskenaturen. Jeg står i gjeld til mange av dem i denne boken.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– Det var ekstremt ubehagelig å gå inn i temaer som voldsbegjær, hevnlyst og kilden til våre egne og andres hensynsløse grenseoverskridelser. Det mest plagsomme var å ikke komme unna #metoo-beslektede problemstillinger.
Hva vil du oppnå med boken?
– At noen kan få en mer realistisk holdning til menneskets vanskelige og sammensatte natur. Mer varsomhet og årvåkenhet i møtet med andres kropp og sinn.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest boken?
– Undring, og et litt utvidet perspektiv på seg selv og andre.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– En navngitt person blir for vanskelig. Men jeg skulle ønske en skråsikker person som bidrar til polariserende kjønnsdebatter, og altfor enkelt fordeler skyld og ansvar, ville lese den og bli litt mer ydmyk.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
– Jeg må til Island. Jón Kalman Stefánsson. Sommerlys, og så kommer natten. Den er dødsvakker, burlesk og nådeløs. Den inneholder alt menneskelig - humor, vanvidd, lidenskap, irrasjonalitet og sårbarhet. Han er ganske enkelt en fantastisk forteller.
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Vanskelig, for det er mange som har vært viktige, mange norske forfattere. Men la meg si Ian McEwan, så slipper jeg å velge blant alle de gode, norske som jeg er så glad i. McEwan er en slags menneskesinnets krimforfatter. Enkel og vanskelig nok til at han sjelden blir kjedelig. God psykologi.
Hvor henter du informasjonen om nye bøker fra?
– Anmeldelser, omtaler, bokprogrammer, venner og kollegers anbefalinger. Og kunnskapsrike ansatte på Norli bokhandel I Universitetsgata i Oslo som har gitt meg utallige gode tips.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– At vi mennesker kan venne oss til nær sagt hva som helst.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Skavlan – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet
- Yrke: Psykolog og terapeut
- Utdannelse: Cand psychol og spesialist i klinisk psykologi
- Bosted: Oslo
- Aktuell med: «Men størst av alt er begjæret. Kjøttets higen i liv og litteratur»
- Forlag: Aschehoug
- Antall sider: 278