Helge Torvund står bak 40 utgivelser og tusenvis av innlegg på sosiale medier

Foto
Tove Anderson

Twitterpoet og kjærlighetsdikter

Publisert: 21. august 2021 kl 16.56
Oppdatert: 23. august 2021 kl 09.08

-Vi har et kronisk behov for å bruke språket, på godt og ondt, sier Helge Torvund, forfatter, psykolog, diktlærer og musiker, mannen som de siste årene har levd av og med kjærlighet til orda gjennom over 40 utgivelser.

Det er 52 år siden 18-årige Helge mottok sin første lyrikkpris, den 6. oktober, 1969. 20 august fylte han 70 år.

Toget bremser inn på perrongen, konduktøren og reisende surrer i bakgrunnen, og plutselig forsvinner poetens jærske mål idet en mørk tunnel lukker seg rundt toget og de tekniske duppedittene tar en pause.

Tidligere i høst var han aktuell som tekstforfatter på Randi Tytingvåg Trios nye album «Trøsteviser for redde netter». Musikken og poesien har alltid fulgt ham. Torvund har også skrevet teksten til en Bjørn Eidsvåg-låt, Jæricana, med Jarle Obrestad og samt to tekster til Vamp.

36770 innlegg

I 20 år har Torvund brukt sosiale medier for å dele poesi i Norge. Han har gitt poesileksjoner på Diktkammeret, et nettsted for diktskriving med over 1 million innlegg, har vært inspirator for debutanter – og han tvitrer. Dermed fikk han tilnavnet «twitterpoeten».

«Diktkammerpoeten» hadde vært mer presis, for Torvund har delt tusener av dikt og leksjoner i Diktkammeret.no, som startet i 2002 og i dag driftes av Klassekampen. I 2014 passerte kammeret 1 million innlegg. Etter 10 år som diktlærer, helt gratis, ble det feiret med en bok «Å våga seg ut i ord. Leksjonar, dikt og poetar frå ti år med poesi på nett» i 2011, utgitt sammen med Maria Børja. Torvund er den dag i dag aktiv diktlærer på Diktkammeret og har per i dag skrevet 36770 innlegg og kommentarer.

Det er 40-år siden den aller første diktsamlingen «Hendene i byen», om byliv og stemninger fra Oslo på 70-tallet kom ut. Over 40 utgivelser forteller om en enorm arbeidskapasitet. «Skal me leggja ein vedstabel saman», Kvalshaug Forlag, 2014, «Alt brenner», Aschehoug, 2016, «Tidslys», Aschehoug, 2018, «Liljevilje», Aschehoug, 2020. I tillegg har han vært med på albumutgivelser: The Light You Need Exists med  Randi Tytingvåg Trio,  en tittel som nå blir bok på Aschehoug i forbindelse med 70-årsdagen.

I «Skal me leggja ein vedstabel saman», diktet som ble boktittel i NRKs 12 timer lange program om vedfyring, har et av diktene den vakre tittelen «13 måter å røre ved ryggen hennar på».

Skal me leggja ein vedstabel

Då må me ta til frå grunnen av

Leggja litt kraftige vedskier

på marka for å få det tørt

Byggja opp nokre støtter i eine enden

Så kan me ta til

Leggja lukt av ved oppå lukt av ved

Grundig og luftig på same tid

Ta på tre Bork og hud

Treet sin kjærleik til lyset må vera stor

Min kjærleik er stor

Eg veit med alt eg har mellom hår og jord

at treet skjøner lyset betre enn meg

Skal me leggja ein vedstabel saman

slik at treet sin kjærleik til lyset

kan brenna gjennom vinteren

- Helge Torvund -

«Han er en av de store kjærlighetsdikterne våre.»

Orda er Håvard Rem sine, og det er han som har skrevet etterordet på nær 20 sider i vestlandspoetens samlede kjærlighetsdikt.

«Det finnes fotografier av Torvund fra gymnastiden og siste halvdel av sekstitallet der han fremstår som en hipster, en motebevisst mod, iført en sort, smart dress, sort, smalt slips, solbriller – ikke ulikt Bob Dylan anno 1965-66.

Torvund i Soho, Helge på Carnaby Street», skriver Håvard Rem. Han forteller om miljøet i Pilestredet 17, kunstnernes verden og knaggene i tilværelsen: Bob Dylan, Jens Bjørneboe og Van Gogh. Endringene kom på 80-tallet – da Torvund ble «vismann og patriark på landet. Og skolepsykolog».

Hva betyr kjærlighet?

«Det er ikke måte på spørsmål. Hva kjærlighet betyr … for meg? –  Du er faen meg galen som sier det akkurat i dag som jeg sto på perrongen og tenkte på det diktet. Så merkelig! Det er ingen andre som har nevnt det diktet. Så rart! Så fint! Jeg tenkte på det i forbindelse med det å berøre, å berøre hverandre, uten at det må være på bestemte måter. Det var min innfallsvinkel.»

Han gikk på gymnaset da han kom over The Art of Loving (1956) av Erich Fromm. Boka fortalte om ulike former kjærligheten kan ta. Kjærlighet som kan endre liv. Om vestens tolkning av kjærlighet. Om Østlig filosofi og humanistisk samfunnskritikk.

«Jeg hadde jo snust litt på Østens filosofi allerede da. Fromm skriver om en av kunstformene man kan vie livet sitt til, nemlig kjærligheten. Den boka kom til å få veldig stor betydning for meg».

Toget suser mot Sola. Mens mobilene pause og vi venter på at kontakten skal gjenopprettes, kan jeg fortelle litt om Torvund. Fembarnsfaren bor på Ogna, der naturen lever, vaier, svaier og bølger inn. Der landskapet og poeten blir ett. Der det suser og kvitrer, summer og skvulper i fjæra. Han er i tillegg til å være forfatter, pensjonert psykolog. Han leker seg med tegninger og ord og i 2017 kom en bok han kaller «FilosoFISK Vol.1», og hakk i hæl kom diktsamlingen «Tidslys», en slags kjærlighetsdikt, en positiv tilknytning til omgivelsene.

none

«Kjærlighet er et nav som mye dreier seg rundt. Men i diktene kan også mangelen på denne form for tilknytning være tema, i form av en følelse av lengsel, ja tapsfølelser og sorg, når ensomhet og isolasjon slår inn. Men viktigst er jo den gode følelsen, gleden over å stå i en større sammenheng, jubelen over det spirende liv.»

-Er kjærligheten til musikk også en drivkraft?

-Jeg har vel ikke tenkt på musikken på den måten, men ja, det er sterke forbindelser mellom poesien og musikken. Jeg kan huske en leken diskusjon med alvorligere undertoner jeg hadde med en forlegger; han ville jeg skulle skrive et essay om bassisten i The Rolling Stones, Bill Wyman, og hans innvirkning på rytmen i mine dikt.

 Det var ikke helt fjernt for Torvund som var bassist i ungdommen.

-I tillegg er jo klang og det musikalske viktige element i poesien min, jeg spiller på vokaler og konsonanter, på diftonger og linjeskift. Å få øvd opp øret for den slags via musikk er vesentlig.

Kreftdiagnosen i 2007 ble en ny fase, men ikke en fase som bremset poeten i ham. Han arbeidet videre med poesien fra et urolig femmannsrom på sykehuset.  Boka «Alabama», ble til fra sykesenga og da den utkom ble den en bereist bok. En periode ble dokumenterte leserne hvor boken ble lest, fra Ogna og helt til India.  Som forfatterkollega og mangeårig kamerat Håvard Rem beskriver i etterordet til Torvunds nye bok «Han var nå på alder med moren den gang hun døde av kreft i magen. I desember ble sønnen diagnostisert med samme lidelse.

I årene som fulgte, gjennomgikk Torvund omfattende behandling. Han ble omsider friskmeldt, men sykdommen hadde etterlatt seg spor.

Det har også etterlatt ham en stemme som gir gjenklang. Han mener at det å lytte til poeters bruk av stemmens instrument, og det gjelder både Yeats og moderne slam-poeter, avdekker suggererende element som ligner påfallende på metoder en hypnotisør benytter ved induksjon av transe.  Fire ord på Facebook «The light you need exists» traff musiker Randi Tytingvåg og ble opptakten til det første samarbeide dem imellom.

Lyset

du treng

finst

Tytingvåg tok kontakt, og Torvund foreslo at hun kunne lage en sang av det.

– Begge merket fort at vi trigget noe i hverandre. Det gled så lett og fint. Jeg kaller ham inspirasjonen jeg ikke visste jeg trengte, uttalte hun til Stavanger Aftenblad.

 Diktet ble benyttet av Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE) og er en del av antologien «Dikt for Livet» som ble aprils hovedbok i Bokklubben Nye Bøker. Diktet ble også tittelen på en lysende gul bok i august 2021.

Fredag 20. august, på Torvunds fødselsdag, kom også singelen «Vingespenn», som Randi Tytingvåg harr skrevet sammen med Torvund.

Det er musikk i togets rytme også, i skinnegangen, i lyden av dørene som slipper et dypt sukk idet de åpnes. Torvund går ut, går bort til sykkelen og legger fra seg mobilen. Torvund er frisk nå, eller «Seriously Well» som tittelen på neste utgivelse er. Den kommer ut i 2021 på New York-forlaget Song Cave.


FAKTA:


Helge Torvund født 1951 debuterte i 1977 med «Hendene i byen» og fikk Nynorsk Litteraturpris i 1989. For «Alt Brenner» fikk han Wildenveys Poesipris i 2016. Han har utgitt dikt, barnebøker, diktleksjoner og en bok om poesi og psykologi, CD og dikt til praktbok om Jæren, i alt over 40 utgivelser.  Han er også kjent under navnet «Twitterpoeten» og «Diktkammeret»  drives i dag av en forening mens Klassekampen legger ut månedens dikt og intervjuer månedens poet i lørdagsbilaget.