Abid Raja skrev Norges mest solgte bok i 2021.
Foto

Ole Berg-Rusten / NTB

Skrev Norges mest solgte bok i 2021: – Opplevelsen av skyld og skam er den samme uansett bakgrunn

Publisert: 23. desember 2021 kl 08.06
Oppdatert: 23. desember 2021 kl 08.08

76.000 solgte eksemplarer av selvbiografien «Min skyld»: sender Abid Raja rett til topps som årets mestselgende forfatter i Norge.

Han har skrevet to bøker før, til gode anmeldelser, men uten en så enorm respons. Nå har 76.000 nordmenn sikret seg dem selvbiografiske tredjeboken.

Og ventelistene på å låne «Min skyld: En historie om frigjøring» på over et år, forteller Abid Raja – som får meldinger fra folk over hele landet som sier opplevelsen av skyld og skam er det samme.

– Jeg ble stoppet på gaten i går på trikkeholdeplassen av en kar som takket meg for boken. Han hadde ikke min bakgrunn i det hele tatt. Folk kjenner seg igjen i de samme følelsene, uansett hvor forskjellige liv vi har, og deler håpet om at det er mulig å bli fri, sier den nybakte bestselgerforfatteren til NTB.

Selvbiografien topper Bokhandlernes bestselgerliste for 2021 uavhengig av sjanger og utgivelsesår. Dermed danker politikeren og advokaten ut den siste boken til den nylig avdøde norgesfavoritten Lucinda Riley, kalt «dronningen av underholdningsromaner», og krimyndlingen Jørn Lier Horsts nyeste Wisting-bok.

Tre formål

Abid Raja sier til NTB at han hadde tre formål med å skrive boken. Og det første han nevner, er at han ville synliggjøre hvordan åpenhet kan redusere den skyld- og skamfølelsen mange oss bærer på.

– Vi har alle en stemme inne i oss som sier negative ting til oss. Ja, den korrigerer dårlig atferd – mens andre ganger er den negativ og gjør at du føler deg dårlig og er med på å undertrykke deg. Du blir ikke lykkelig i ditt eget liv. Det har jeg følt på og det skriver jeg åpent om. Jeg var advokat, men kunne se meg i speilet og føle at jeg ikke hadde lyktes med noe. Men det går an å redusere denne stemmen og leve et lykkelig liv og det skriver jeg om, sier Raja.

Formål nummer to var å vise hvordan han selv fikk hjelp. Enten det var fra jentene i klassen på videregående som korrigerte hans kvinnefiendtlige holdning, eller bibliotekaren på Sandaker som så en gutt som trengte litt motivasjon til å bli glad i litteratur og var vennlig. Uten at hun husker at hun gjorde noe spesielt.

Landsby av oppdragere

– Det vi gjør for hverandre kan bety mye mer enn vi vet! sier en engasjert Abid Raja – på telefonen fra en butikk der han julehandler med familien.

. Boken min er dedisert til en landsby av oppdragere. Vi trenger en slik landsby for å oppdra oss og hverandre. Ikke bare barn, men også naboen eller foreldrene til barnas klassekamerater, eller en kollega. Gjør vi to prosent mer for hverandre kan verden bli bedre, sier han med overbevisning.

Det tredje formålet er rett og slett en kjærlighetserklæring til kona Nadia, som han sier han ikke alltid har behandlet like pent – farget som han var av sin oppdragelse.

– Det har vært krevende for meg å innrømme. Jeg var likestillingsminister i verdens mest likestilte land da boken utkom i august og fortalte åpent om at jeg hadde forsøkt å kontrollere min egen kone. Selv om ting skjedde for mange år siden, så leste jeg mine gamle dagbøker og husket dette igjen. Jeg ba om unnskyldning og det styrket parforholdet.

Håper å bidra

Abid Raja oppsummerer det å skrive «Min skyld», og se hvordan den har slått an i brede lag hos folket – langt utover anmeldernes fremstilling av den som en bok om integrering – slik:

– At den når så bredt ut gir meg sterk tro på og håp om at jeg kan nå de formålene boken ble skrevet ut fra. Julen er en tid for refleksjon og nyttårsforsetter. Min oppfordring er at vi bør stille mindre strenge krav til oss selv, og heller rose oss selv for det gode som skjer. Er du godere mot deg selv, er du godere mot dem rundt deg. Så enkelt er det, sier Raja og legger til:

– Kan min bok bidra til gode samtaler i familiene denne julen, er det ingenting som glede meg mer.