Setter scenariet om en ny kald krig med Arktis som bakteppe
Hva handler romanen om?
– «Rød stjerne» er en thriller med spesialsoldaten Ida Vinterdal i hovedrollen.
– Når to døde russere blir funnet utenfor et radaranlegg på Svalbard, blir hun sendt til øya for å hjelpe politiet med etterforskningen. Samtidig bli Norges ambassadør til FN funnet død i sin residens i New York. Er det en sammenheng mellom disse to sakene?
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen om å skrive romanen?
– De siste årene har Arktis kommet stadig mer i søkelyset. Russerne, kineserne, amerikanerne og selvfølgelig Norge har interesser i nord. Da Norge ved årsskiftet også fikk plass i FNs sikkerhetsråd lå alt til rette for en thriller som tar opp i seg begge disse temaene.
Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?
– Norge er et lite land med mektige naboer. Det snakkes om at det er en ny, kald krig i emning. Stemmer det, vil et land som Norge – med sin strategiske beliggenhet – måtte vise både kløkt og besluttsomhet i årene som kommer.
– Scenariet i «Rød stjerne» setter dette på spissen. Så får vi bare håpe at virkeligheten ikke overgår fiksjonen denne gangen...
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?
– Jeg har lagt meg til en fast rutine der jeg står opp (alt for) tidlig stort sett hver dag og skriver 1-1,5 timer. Et slikt, fast arbeidsmønster hjelper mot skrivesperre – i alle fall for meg.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Mange av mine kollegaer plotter romanene sine fra A til Å før de begynner å skrive. Jeg lager meg en grovskisse, og skriver ut fra det. Skrivestilen blir da mer intuitiv, noe jeg tror gir teksten mer liv, og åpner for overraskende vendinger. Når det fungerer som best, er teksten i dialog med seg selv – det vil si at det i løpet av prosessen kommer til syne nye retninger / muligheter som ikke var synlig i arbeidet med grovskissen.
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Jeg har et knippe forfatterforbilder. I Norge setter jeg Tor Åge Bringsværd og Johan Harstad høyt.
– Om jeg skulle plukke to navn internasjonalt som har inspirerte meg må det bli Stephen King og Donna Tartt. Begge er på sine måter fantastiske historiefortellere. Særlig Kings evne til å etablere/gi deg en følelse av tid og sted på noen få linjer, er imponerende.
Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Hvem som helst som det siste året har nedprioritert lesing for Netflix og HBO. Jeg elsker gode serier, men ikke noe er mer rock 'n roll enn en god bok.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
– Jeg har nettopp lest Peter Englunds «Drapet i Søndagsvegen». Det som på overflaten ser ut som en standard true crime-historie fra Sverige anno 1965, inneholder også den beste beskrivelsen av begrepet/gruppen Incel, herunder en psykologisk modell jeg fant svært troverdig.
Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?
– «Dette har jeg aldri fortalt til noen» av Maria Kjos Fonn
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Venner og familie. En forfatter kan være ganske så egoistisk med sin egen tid av og til.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Skavlan – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet
- Yrke: Fagdirektør i DSB
- Utdannelse: Hovedfag i sosiologi
- Bosted: Oslo
- Aktuell med: «Rød stjerne»
- Forlag: Gyldendal
- Antall sider: 370