Sandmæl bringer mangfold inn i den episke tegneserieromanen
Charlotte Sandmæl synes det er på tide å la skeive alver få spille hovedroller i tegneserieromaner.
Tegneserieromanen «Dragens Øye» av Charlotte Sandmæl er et helt nytt bidrag på den episke tegneseriestammen, og bak står Oslo-baserte Charlotte Sandmæl (28). Hun forteller følgende om sin nye hovedperson, askealven Kha:
– Kha er ikke-binær. Det vil si at hen har en kjønnsidentitet som er utenfor «to-kjønnsmodellen», Kha er ingen av delene. I tillegg vil det nok etter hvert komme fram at flere av karakterene er skeive, uten at dette er en serie om det å være skeiv. Det er en historie om drager, magi, og det å finne sin verdi, sier Sandmæl.
– Jeg syns det er viktig at vi som er skeive får lese historier der folk som oss gjør noe annet enn å komme ut av skapet og lide, for vi gjør jo så mye mer i virkeligheten, slår hun fast. Og legger til at hun også har gjort en liten innsats for at alle skal føle seg sett og velkommen, uansett kjønn, legning, hudfarge, kroppsfasong og funksjonsevne, når de leser «Dragens øye».
Hun har fått mange positive reaksjoner, men noen utenfor forlaget mente det var risikabelt av henne å lage noe som var så «politisk ladet».
– Så det er altså fortsatt folk som synes det er politisk å eksistere hvis man ikke er cis-kjønnet og heterofil. Da tenker jeg det er særlig viktig å vise at skeive folk er i stand til å gjøre andre ting enn å gå i Pride-parader og å komme ut av skap. Vi kan også gå på magiske akademier, ri drager og lete etter magiske kranser! Historier om å akseptere seg selv og komme ut er selvfølgelig veldig viktige, men vi trenger litt annet også, fastslår hun.
Tolkien-linjer
Redaktør Tonje Tornes i Egmont forteller at forlaget har stor tro på Sandmæls strek og stemme.
– «Dragens Øye» er en episk og vakker fortelling som trekker linjene tilbake til Tolkien på den ene siden, og til norske eventyr på den andre. Men den har også noe helt eget: Den har mangfold, og den har en hovedperson med en ikke binær kjønnsidentitet, sier hun. Og legger fort til at dette ikke er viktig for det spennende dramaet som utspiller seg.
– Da jeg forsto at Sandmæl var i gang med et så stort og krevende prosjekt, så var det umulig å ikke tilby henne at Egmont utgir dette verket, fortsetter redaktøren til NTB. Hun legger til at hun ser en helt ny generasjon med serieskapere melde seg, en generasjon som har lest «Witch», «Dragon Ball» – og annen manga.
– Og nå vil de også fortelle i denne sjangeren. Serien «Nordlys» av Malin Falch har bevist at dette er mulig, både å gjennomføre, men viktigst: Det er lesere som vil ha dette, fortsetter Tornes.
– Det fantes håp
Det er Charlotte Sandmæl som har tegnet alt i den populære «Bare Victor»-boka som herjer på bestselgerlistene akkurat nå. Bakgrunnen hennes rommer blant annet et opphold i Wales, der hun studerte kunst. Videre har hun gjort seg gjeldende med tegneserien «Tavarsia» på nettet.
– Jeg tror den hadde litt å si for å overbevise Egmont om at jeg klarer å lage lange tegneserier, sier serieskaperen – og bekrefter at Tornes har helt rett: Malin Falchs «Nordlys» har betydd mye.
– Da jeg jobbet med «Tavarsia» tenkte jeg at det ikke var noe poeng i å vise den fram til norske forlag, for de ville nok bare ha stripeserier. Men da jeg oppdaget «Nordlys», visste jeg at det fantes håp for meg også. Falch har også vært veldig støttende og dannet et lite miljø for oss som er litt ferske og driver med episke tegneserier, forteller hun.
Med episk tegneserie menes en lengre, sammenhengende historie fortalt i tegneserieform, utgitt i bøker.
– Episke tegneserieromaner er mer som vanlige romaner, men fortalt som tegneserier, utdyper Sandmæl og gir oss en liten pekepinn på hva vi kan forvente oss i «Dragens øye»:
– Man får oppleve magi, forræderi, håp – og en veldig fin drage. Askealven Kha blir frarøvet sine evner og må flykte fra livet under bakken og opp til overflaten. Med fiender hakk i hæl får hen uventet hjelp fra en drage.
Sandmæl sier universet hun nå slipper er lett inspirert av eventyrene «Kvitebjørn kong Valemon» og «Østenfor sol og vestenfor måne». Men hun er betydelig mindre opptatt av romantisk kjærlighet som løsning på alle lives problemer, skynder hun seg å si. Og legger til at Netflix-versjonen av «She-Ra» (skrevet av Noelle Stevenson) også ga næring til fantasien, særlig når det kommer til relasjoner.
– Og, naturligvis: Rollespillet «Dungeons & Dragons». Hovedpersonen, Kha, er løst basert på min aller første Dungeons & Dragons-karakter, avslører Charlotte Sandmæl avslutningsvis.