Arne Vestbø, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), mener flere sakprosabøker må komme på strømmemarkedet.
Foto
Ilja C. Hendel

Sakprosa er salgsvinner på papir, men taper stort i strømmetjenestene

Publisert: 21. juni 2021 kl 09.14
Oppdatert: 21. juni 2021 kl 09.14

Ifølge Forleggerforeningens bransjestatistikk tjene forlagene 63 millioner kroner på salg av norsk skjønnlitteratur for voksne i lydbokformat, mens sakprosa-lydbøkene kun omsatte for 13 millioner.

For trykte sakprosabøker er derimot situasjonen veldig annerledes. Der drar sakbøkene inn over dobbelt så mye som skjønnlitteraturen.

Arne Vestbø, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) sier deres inntrykk er at sakprosaen har ligget bakpå lydbokmarkedet, og at de vet flere av bøkene til sine medlemmer ikke finnes som lydbok. Blant annet er flere vinnere av Brageprisen og Kritikerprisen for sakprosa ikke utgitt i lydbokformat. Ifølge Klassekampen er 7 av 17 vinnere fra perioden 2012-2020 ikke å finne i noen av strømmetjenestene.

Dette mener Vestbø må gjøres noe med. Han ser derimot utfordringene som kommer med å konvertere sakprosa til lydbøker da sakprosa ofte har illustrasjoner, tabeller og fotnoter. Han sier derimot at han vet forlagene jobber med å finne gode løsninger på dette problemet.