– Jeg ville skrive om en karakter som har alle forutsetninger for å ha det bra, men som likevel ender opp med å slite. Det tror jeg er veldig vanlig i dag, sier forfatter Alexander Kielland Krag.
Foto
Julianne Leikanger
Forfatter Alexander Kielland Krag

– Romanen handler om å oppleve angst for første gang

Publisert: 29. oktober 2021 kl 08.00
Oppdatert: 29. oktober 2021 kl 22.09

Alexander Kielland Krag brakdebuterte med ungdomsromanen «Dette blir mellom oss». For boken ble han tildelt NBUs debutantpris. Den var også Norges første Instagram-roman, og 9000 mennesker fulgte historien om Felix og Nicolai på plattformen. Nå er han klar med ny bok.

Hva handler romanen om?

– «Litt redd, bare» handler om å oppleve angst for første gang.

– Cornelius er 17 år har hatt medvind i livet, har gode venner, blir invitert på fester. Men en dag blir han redd, og det går ikke over. Hvordan kan han være åpen om vanskelige ting, når han ikke har språket for å snakke om det som er vanskelig? Det er en bok om åpenhet og vennskap, og om hvor mye livet endrer seg når man plutselig sliter psykisk.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– Jeg har selv opplevd å få angstproblematikken dumpet ned i fanget, så jeg visste hva det gikk i da jeg gikk i gang med å skrive. Samtidig tenkte jeg mye på hvor mye press ungdom utsettes for i dag – det må jo få konsekvenser? Derfor ville jeg skrive om en karakter som har alle forutsetninger for å ha det bra, men som likevel ender opp med å slite. Det tror jeg er veldig vanlig i dag.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– For det første vil jeg vise at mental sykdom ikke handler om å være svak, men at det rammer vilkårlig, også de man tenkte var så sterke. Det tror jeg mange som har opplevd angst kan trenge å lese om.

– Og for det andre vil jeg gi de som ikke har opplevd angst selv et innblikk i hvordan det kan føles, hvor dramatisk det oppleves.

– Jeg håper boken kan være en døråpner for å snakke om angst og det å ikke ha det bra, for det er vanskelig å snakke om det som er vanskelig.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Jeg skrev romanen i løpet av de tre første månedene i 2021. Det var litterær styrtfødsel. Fra januar til mars lå redaktøren min til enhver tid øverst på «sist kontaktet»-listen min på iPhonen.

– Jeg hadde deadline hver andre eller tredje uke, så jeg hadde ikke tid til skrivesperre. I ettertid tror jeg det var en god ting, for det var tungt for meg som forfatter å være inne i hodet på en karakter som hadde det vanskelig.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Mye av arbeidstiden min går med til å tenke og lage små notater i notatboken min eller på telefonen. Så skjer skrivingen i små, plutselige eksplosjoner av kreativ aktivitet. Etterpå bruker jeg mye tid på å redigere. Da spør jeg meg selv til det kjedsommelige: Hva er det egentlig du vil si her?

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Andre gode forfattere, selvfølgelig, men samtidig har jeg en ganske streng stemme bak i hodet mitt som ikke lar meg slappe for mye av med skrivingen.

– Hver gang jeg er ferdig med et prosjekt, tenker jeg at jeg må overgå det i det jeg skal gå i gang med. Jeg pendler mellom å mene at det er en fordel og ikke.

Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Norges nye helseminister, Ingvild Kjerkol.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Jeg anbefaler alltid alle å lese «Ensomheten i Lydia Ernemans liv» av Rune Christiansen, fordi det er den vakreste boken jeg har lest.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– «Samtykket» av Vanessa Springora. Fantastisk

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Å lese!

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Alexander Kielland Krag (29)
søn 20.02.2022 23:47
  • Yrke: Forfatter og kommunikasjonsrådgiver
  • Utdannelse: Master i retorikk og kommunikasjon (UiO), bachelor i medievitenskap (UiO)
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med: «Litt redd, bare»
  • Forlag: Gyldendal
  • Antall sider: 224