Politiadvokat i Kripos, Terje Bjøranger har skrevet roman med utgangspunkt i terrororganisasjonen IS.
Foto
Agnete Brun

Oppfordrer alle som ytrer seg om islam til å lese boka

Publisert: 11. august 2021 kl 08.00
Oppdatert: 11. august 2021 kl 08.00

Hva handler romanen om?

– Bakteppet for boken er fremmedkrigere som dro fra Skandinavia til Syria eller Irak for å kjempe for et islamsk kalifat sammen med IS.

– Dette er personer som etter retur til Norge, gjerne har de samme idealene, men som nå ønsker å gjennomføre de på Europeisk jord. Etter et par spektakulære terroraksjoner i Norge og Sverige, opplever hovedpersonen min gjennom de tre siste bøkene, etterforsker Charlie Robertsen, at de har en større plan. Samtidig oppdager en frigitt jesidikvinne, som har blitt holdt som sexslave av IS, at hennes tidligere eier oppholder seg i Sverige.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– Jeg har jobbet med æresrelatert kriminalitet i over 20 år. Sakene har satt meg i forbindelse med enkeltpersoner og familier hvor ideen om et islamsk Kalifat står sterkt. Dette er ikke nødvendigvis typiske «IS-folk».

– Jeg har fulgt utviklingen på dette området i Europa og i Midtøsten i mange år. Som i min første bok, «Den tredje søsteren», ser jeg romanformen som ideell for å formidle alvorlig tematikk. Fiksjon opp mot et realistisk bakteppe.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– Jeg ønsker å formidle viktigheten av å forstå verdigrunnlaget og ideene til jihadistene. På samme måte som vi gikk inn i boblen til ABB, avdekke inspirasjonskilder og teoretisk grunnlag.

– Det er viktig for meg å få frem skillet mellom en vanlig muslim, og de som ønsker seg et islamsk samfunn slik det var på 6-700-tallet. «Dårlige» muslimer er like utsatte som vantro. Hva er det med islam som skaper voldelige ideer? Samtidig er kunnskapsløsheten om islam i den norske debatten nærmest grenseløs. På begge sider.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Jeg har absolutt vært der. Årsaken er gjerne at jeg har skrevet meg inn i en blindgate, og løsningen er å slette og gjøre grunnleggende endringer. Når det skorter på motivasjonen, er løsningen gjerne å se på serier. Å gå er dessuten en god metode for meg. Det skjer noe med hodet under lange gåturer.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Kanskje at jeg henter inspirasjon fra arbeidet mitt. I bøkene mine har jeg skrevet om temaer jeg direkte eller indirekte har arbeidet med, så som æreskultur, menneskesmugling, menneskehandel, overgrep mot barn på nett, og jihadister.

– Jeg jobber nok ganske skjematisk i starten når det gjelder sortering av kilder, struktur på stoffet og gangen i historien. Bruker alt fra løse lapper til Excel og Powerpoint for å holde tråden.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– I hovedsak redaktøren min i forlaget! Det samarbeidet innebærer et livslangt skrivekurs, og det samarbeidet er helt avgjørende. Jeg leser bevisst ikke bøker i krim / thriller-sjangeren, men heller i retning av politikk og samfunn. Erika Fatland er helt klart en favoritt. «Sovjetistan» – helt fantastisk.

Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Hjelp, bare en? Jeg leverer gjerne personlig et eksemplar til enhver politiker og samfunnsdebattant som uttaler seg «med tyngde» om hva islam er og ikke er, uten kanskje å kunne så mye. Det er populært å si at IS ikke representerer islam, men jeg har så langt ikke hørt en god begrunnelse. Hvor er det de bommer?

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– For å holde meg til min siste bok: «Muhammed - slik samtiden så ham», av Halvor Tjønn. Her bruker han tilgjengelig kildemateriale til å beskrive mannen som grunnla islam, og de første muslimske samfunnene. Han viser til kildene, og skiller klart mellom disse og egne vurderinger. Eksemplarisk. Boken burde vært obligatorisk for alle som ytrer seg om temaet islam.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Per Petterson: «Ut og stjæle hester». Andre eller tredje gang jeg leser den. Snakk om å ha evne til å skildre stemninger.

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Livet generelt. Ellers skulle jeg gjerne ha sett flere filmer og serier, kjørt Europa rundt på motorsykkel, hatt et par år i Canada, tatt et par utdannelser til og skrevet flere bøker. Men jeg er klar over egne begrensninger.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Terje Bjøranger (62)
søn 20.02.2022 23:47
  • Yrke: Politiadvokat, KRIPOS
  • Utdannelse: Juridisk embetseksamen
  • Bosted: Lillestrøm
  • Aktuell med: «Kalifatet»
  • Forlag: Cappelen Damm
  • Antall sider: 412