– Utgangspunktet mitt var å konservere brevskriving. Hvordan det er blitt så og si borte. Hvor fint det var å sende sitt blikk og sine tanker rundt omkring med luftpost, sier Camilla Bøksle.
Foto
Kate Macate / Unsplash

– Utgangspunktet mitt var å konservere brevskriving

Publisert: 17. februar 2021 kl 08.00
Oppdatert: 22. februar 2021 kl 10.09

Hva handler romanen om?

– Romanen handler om det å vokse opp og finne seg selv i en analog tid. Uten andre hjelpemidler enn telefonkataloger og hustelefon. Ensomheten, strevet og fortryllelsen i det å skulle bli voksen og finne noe som løfter en til å ville noe. Noe helt eget.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– Utgangspunktet mitt var å konservere brevskriving. Hvordan det er blitt så og si borte. Hvor fint det var å sende sitt blikk og sine tanker rundt omkring med luftpost. Hvor grusomt det kunne være å vente på svar som kom sent. Eller ikke i det hele tatt. Og hvor helt fantastisk det kunne være å få svar allikevel. Det er helt borte nå. Eller, det har tatt en ny form i alle fall. Og så hadde jeg en tanke om å skrive om det å ta tog.

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– Jeg håper å treffe mennesker som selv er unge, eller har vært det en gang og formidle noe som er gjenkjennelig om et ungdommelig kaos. Både for mennesker med samme tidsreferanse som meg selv og andre. Det er vel et tidløst tema.

Når begynte du å skrive på romanen?

Foto
Camilla Bøksle er ute med oppvekstromanen «Så møt meg på hjørnet klokka åtte». Foto: Tina Depui Martinsen

– En god del av den ble begynt på for mange år siden. Det klarer jeg ikke tidfeste, men det meste er skrevet de to tre siste årene.

Når og hvor skriver du?

– Jeg skriver hjemme, på stuen, fra tidlig morgen til det kommer noen hjem om ettermiddagene. Tidligere kom det barn hjem fra skolen og ønsket oppmerksomhet, men nå om dagen er vi bare to. Så innimellom sitter jeg og jobber til langt på kveld.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg vet ikke om det er noe andre ser, men jeg begynner alt jeg skriver uten plan. Jeg begynner i et hjørne og ser hva som utvikler seg og hva som er mulig å gjøre med det som oppstår. Hvor det lever og hvor det er dødt. Hva som kan få liv og hva som må bort. Det er den eneste måten jeg klarer å jobbe på.

Hvor mange bøker leser du i året – og hva slags?

– Jeg leser mye. Har ofte en bok på nattbordet og en i sofaen. Forelsker meg i forfatterskap og må ha alt i en jafs. Er en hund etter god krim og gamle husmor-romaner fra 40-50 tallet. Jeg er dårlig på å lese bøker etter hvert som de kommer ut og er sjelden oppdatert. Har ingen god strategi. Bare snubler over skatter. Leser gjerne bøker flere ganger og blir sur og grinete om jeg av en eller annen grunn ikke har en bok for hånden. Aner ikke hvor mange jeg leser på et år.

Kan du gi oss navn på tre personer du håper leser boken?

– Det var da et vanskelig spørsmål! Jeg håper Esther Maria Bjørneboe leser den og er grei med meg etterpå. Skulle ønske mitt idol Roy Jakobsen kunne gi meg en klapp på skuldra. Og så håper jeg broren min, Kristoffer liker den.

Finnes det en bok du vil anbefale KulturPlots lesere?

Kjære Jonny Henriksen. Av Wenke-Britt Hagabakken.

Fritt valg på øverste hylle, uavhengig av tid og geografi: Hvilken forfatter kunne du tenkt deg å ha en lang og god lunsjprat med?

– Sun Axelson.

Hvis du måtte velge?
 

Jo Nesbø – Agatha Christie

Twitter – Facebook

Lydbok - Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagbladet – VG

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Ibsen – Hamsun

Papirbok – E-bok

Fagbok – Roman

Netflix – YouTube

Ved sjøen – På fjellet

 

Camilla Bøksle (49)
søn 20.02.2022 23:47
  • Yrke: Forfatter
  • Utdannelse: Pedagogutdannelse
  • Bosted: Kristiansand
  • Aktuell med boken: «Så møt meg på hjørnet klokka åtte»
  • Forlag: Solum Bokvennen
  • Antall sider: 423