Nytt fra Nesbø og Flood
At våren er høysesong for krimlitteratur er noe forlaget Aschehoug tar på alvor.
Krimmesteren Jo Nesbø er klar med ikke mindre enn to bøker i første halvår, og fra Helene Flood vanker det en splitter ny fortelling der psykologisk spenning råder grunnen.
Nesbø slipper «Rotteøya og andre fortellinger» til sommeren, og om denne utgivelsen skriver forlaget:
«Flere av skrekkfortellingene er lagt til en ikke nærmere definert fremtid, der spørsmål som klasse, familie, makt og lojalitet blir satt på spissen».
Men før det, i påskekrimrushet, er krimkongen aktuell med en samling krimnoveller. «Sjalusimannen» har ingredienser som sjalusi, begjær og utroskap og denne boken er ikke bare en bok. Den kommer også som lydserie, i et nyskapende, «dokumentarisk» lydbilde, melder forlaget.
«I samlingen finner du også novellen «London» som skal filmatiseres av selveste Ben Stiller – og som handler om en mann og en kvinne som forelsker seg i hverandre på nattflyet mellom New York og London. Problemet er bare at kvinnen akkurat har bestilt drapet på seg selv», skriver VG.
Idyllen slår sprekker
Mange gleder seg også til nytt fra Helene Flood, forfatteren som brakdebuterte med «Terapeuten» i 2019 – og som til sommeren slipper løs «Elskeren».
– Dette er andre bok i det jeg tenker på som en trilogi med psykologiske thrillere som er løst knyttet sammen, men som kan leses uavhengig, sa Flood på Aschehougs digitale presentasjon torsdag.
Her la hun til at vi denne gangen skal få møte en tilsynelatende vellykket kvinne, som har alt. Men i firemannsboligen på Tåsen skal idyllen snart slå sprekker. For hva vet egentlig Rikke om naboene som bor vegg i vegg, heter det om handlingen.
Aschehoug har allerede rukket å slippe boken til Johanna Mo, som omtales som svenskenes nye krimdronning: «Nattsangeren blir du hekta på», mente Adresseavisens anmelder da boken utkom tidligere denne måneden.
Samtidig bes vi være obs på finske Max Seecks krimroman «Heksejakt», som beskrives som hardkokt nordic noir fra Helsingfors. Et annet stalltips er ifølge forlaget «Lang lysende elv», av amerikanske Liz Moore. Forfatteren lar opioidkrisen være en ingrediens i dette thriller-søsterdramaet, satt til Philadelphia.
Kolstad romandebuterer
En riktig bauta, Erling Kittelsen, er klar med «Dikt i samling» som rommer dikt som speiler nestorens arbeid som lyriker gjennom 50 år.
Seks debutanter har fått plass på Aschehougs liste, og Sverre Bjertnæs, Kristine Getz og Sandra Kolstad debuterer med skjønnlitteratur for voksne. Sistnevnte er godt kjent som artist – men nå frister hun lykken med romanen «To ord for ødeleggelse».
– Det handler om den altoppslukende, ødeleggende kjærlighetshistorien, sa Nora Campbell, forlagssjef i Aschehoug Skjønnlitteratur.
Hun ba oss også se opp for den skjønnlitterære debuten til Kristine Getz: «Poppy».
Barne- og ungdomsbøker
– Vårt mål er å gi barn store leseropplevelser, uttalte forlagssjef for barne- og ungdomslitteratur, Sverre Henmo. Han kunne opplyse at nye titler fra leserfavorittene Bobbie Piers og David Walliams er på vei.
Stian Gulli har skrevet «Portalpilotene – Det første oppdraget». Her handler det om Melvin og Adi som snubler over en portal og havner i en dimensjon der alver og magiske krefter er del av hverdagen.
«Kys Mik» av Mari Grydeland er på sin side en fortelling om vennskap, kjærlighet, diabetes og speidertur, melder forlaget.
Videre vanker det ny bok fra Christopher Pahle, mannen bak «Stjernekadettene». Han skriver for alle som har sans for science fiction og eventyrlige romreiser.
Vigdis Hjorth har med «Ta vare» valgt ut sine absolutte favorittdikt og satt dem sammen til en antologi for unge lesere – i spennet fra stuntpoetene til Bjørnson.
Aschehougs sakprosaliste teller 15 bøker denne våren, der boken «Arbeiderpartiet og 22. juli», av Hallvard Notaker, er en av titlene. «Med nye og ukjente kilder gir Hallvard Notaker leseren et unikt innblikk i Arbeiderpartiets håndtering av 22. juli», skriver forlaget om boken.