Syden er en slags tidløs tilstand, sier Are Kalvø som gjenutgir sine Syden-betraktninger, boka «Syden», i en tid da dette forjettede land er uoppnåelig for mange.
Foto
Sturlason

Kalvø til unnsetning – slipper Syden-bok til solhungrige nordmenn

Publisert: 8. juni 2021 kl 09.00
Oppdatert: 8. juni 2021 kl 09.00

Det er ikke mange personer i dette landet som ikke har en eller annen relasjon til Syden: Dette litt merkelige, solfylte og forjettede land. Også komiker Are Kalvø har latt seg forføre og forundre av denne ferieformen, og allerede i 2002 – i den korte perioden da internettkafeen var en voksende næring – skrev han en slags kjærlighetserklæringen til Syden i bokform. Nå kommer disse kalvøske betraktningene ut på ny – i en nyrevidert utgave.

Foto
Syden har fått sin egen ode – signert Are Kalvø. Foto: Kagge

Tidløs

Komikeren og forfatteren selv sier dette om hvorfor han mente det passet fint med en nyutgivelse av boken – 19 år etter at den først utkom:

– Jeg tenker at folk trenger et eller annet slags Syden nå, etter en sommer uten Syden-ferie i fjor, og kanskje en til i år.

At Syden har noe tidløst over seg, er det liten tvil om, mener Kalvø:

– Jeg var litt overrasket over hvor få forandringer som måtte gjøres i boken. Jeg har skrevet nytt forord som setter det meste i perspektiv. Og så har jeg fjernet noen feil og et par vitser som var så 2002 at jeg ikke forsto de selv engang. Ellers er boka ganske som den var. Jeg mener det illustrerer et av bokas poeng, at Syden eksisterer litt uavhengig av tid. Syden har egne regler og en egen tidsregning.

En serie høydepunkt

Kalvøs satiriske Syden-bok inneholder mange fakta, krydret med personlige betraktninger og fortellinger.

– Jeg vokste opp med Syden-turer, etter at familien først drev med norgesferie noen somre. Og jeg har alltid vært fascinert av sammenhenger der folk ikke oppfører seg helt som vanlig. Dessuten skal det innrømmes at det fristet å skrive ei bok der det ville være nødvendig å oppholde seg i Syden i ukevis, for å drive research, sier han om bakgrunnen for boken.

– Når du ser tilbake på dine Syden-eventyr: Hva står for deg som det absolutte høydepunktet? Og hva har vært lavmålet, Kalvø?

– Syden har vært en serie høydepunkt. Det kjedeliste har som regel vært turistattraksjonene. Og lavmålet var da jeg nesten ble arrestert på Mallorca. Ingen kommentar.

Folkelig luksus

Are Kalvø har med sin «Hyttebok frå helvete» også filosofert rundt nordmenns hang til toppturer og friluftsliv. Selv velger han utvilsomt Gran Canaria foran Besseggen, men som mange andre må han nok se Syden-drømmen svinne hen, også dette året. Nå håper han boken kan ha noe fortrøstningsfullt ved seg, i en tid da paraplydrink ved turkisblått Middelhav fortoner seg som noe ganske uoppnåelig for veldig mange.

– Med en drink og høvelig avstand til et par gode venner i bar overkropp kan høytlesning av «Syden» være et nesten fullgodt alternativt, foreslår Kalvø – og svarer slik på hva han selv tror er grunnen til at nordmenn fortsetter å drømme om Magaluf og Chania, selv etter at reiser til mer «avansert» utland er blitt tilgjengelig. Bortsatt fra det åpenbare, at vi trenger å fylle opp D-vitaminlageret, tror han det handler om det oppnåelige ved Syden – og at det også er gjenkjennelig, samtidig som det også er litt eksotisk.

– Syden er en form for folkelig luksus, minner Kalvø om – og sier han ikke ser bort fra at han selv trekker sørover til en godt besøkt Sydenstrand så fort smittevernreglene tillater det. Han sier:

– Men før Syden må jeg innrømme at jeg nok kommer til å velge Storbritannia som mitt første utland. Sommeren i år blir nok uansett norsk, men jeg vil prøve å få Norge til å virke som Syden.