– Jeg vil så gjerne at barn skal vite at mot ikke har noe med å være stor og sterk å gjøre
– Jeg vil så gjerne at barn skal vite at mot ikke har noe med å være stor og sterk å gjøre. Mot handler heller ikke om å aldri være redd. Det handler faktisk om å være redd! Man er modig når man gjennomfører noe, til tross for at man er redd, sier H.L. Phoenix til NTB.
I tegneserieboken «Arkin: Lysets vokter» , der første bind slippes løs neste uke, får unge lesere møte Arkin – en ensom og engstelig gutt som alltid har følt seg annerledes, selv om han er særs dyktig til å tegne. Han mistet moren sin åtte måneder tidligere, og tomrommet er enormt.
Så møter han en mystisk, gammel vaktmester på skolen, som etterlater seg en enda mer mystisk gåte. Så skildres hvordan han løser gåten – og en magisk verden åpner seg. Selv om Arkin fortsatt er mye redd og engstelig, utfordrer han frykten sin og tør litt mer hver gang.
– Jeg tror at om man hver dag gjør noe man er litt redd for, så vil man til slutt ikke ha noen frykter igjen. Og frykt er en drømmedreper. Det er viktig å slåss mot den så mye som mulig i livet, og tørre å satse, sier Arkin-skaper H.L. Phoenix.
Skape håp
Helge Lee er mannen bak pseudonymet, og han legger ikke rent lite av egne erfaringer og opplevelser i første bind ut i «Arkin»-serien.
– Jeg har alltid vært lidenskapelig opptatt av fantasy og magiske verdener, jeg digger å skape historier og tegne frem mennesker, skapninger, dyr ja, hele verdener. Men det ligger også en dypere intensjon bak selve historien, nemlig ønsket om å formidle et budskap som faktisk er relevant for vår verden og i våre liv. Jeg ønsker å skape håp. Ja, til og med få fram at drømmer kan bli virkelige.
Han har 20 års erfaring med arbeid med barn og unge, blant annet som fagarbeider, og sier at det har vist ham «hvor utfordrende og radikale ungdomsårene kan være» – og hvor sårbare vi er som mennesker.
Det tar han med seg også inn i historien, sammen med hva han lærte av egne ungdomsår. For Phoenix har opplevd det ufattelige han lar Arkin møte i bokens første sider – å miste moren som ung.
– Moren min døde da jeg var 15 år, etter mange års sykdom. Dette snudde opp ned på mitt liv, og gjorde allerede vanskelig ungdomsår enda vanskeligere. Jeg tror at hadde jeg hatt noen å snakke med, så hadde jeg ikke tatt den «omveien» som jeg gjorde. Den sterke energien og de overveldende tankene som fyller opp kroppen og hodet når man opplever noe så dramatisk, må ut. Går man med det inne i seg, helt alene, så blir det giftig over lang tid, sier H.L. Phoenix.
Tenker på gutta
Han brenner for å lære ikke minst unge gutter å snakke om tørre å være seg selv, ta gjennomtenkte valg og hvor viktig det er for dem å snakke om følelsene sine. Dette har han snakket om på den årlige Guttekonferansen for tiendeklassinger i Asker, i anledning verdensdagen for psykisk helse.
– Flere gutter og menn må innse at det å snakke om følelser er tøft. Det å gråte når man må, er tøft. Og det å si «jeg trenger hjelp» er tøft, sier han med overbevisning.
«Arkin: Lysets vokter» har han skrevet for unge mennesker, fra ni år og oppover tenårene. At det ble tegneserieformen, er et bevisst valg.
– Det er jo ingen hemmelighet at gutter generelt leser mindre enn jenter, så noe av grunnen til at jeg har laget en tegneserie er fordi jeg også ønsker å nå frem til unge gutter, som ofte ønsker seg tegninger i bøkene de skal lese. Men også for dem med utfordringer relatert til lesing, for tegneserier er en vinner i undervisningssammenheng.
Var selv «rar»
Den mystiske vaktmesteren som er sentral for handlingen, sier til Arkin at det er bra å være rar – være annerledes. Det tror H.L. Phoenix er viktig å fortelle barn og unge.
– Helt klart! Jeg var selv en «raring» på barneskolen, og på ungdomsskolen, som likte å være for meg selv og tegne, og bygge og skape ting, sier han og forteller om oppveksten i en fattig familie i Bærum, om arveklær, campingbilferie, få venner – og mobbing. Men da han begynte på videregående i en annen kommune, ble han akseptert.
– Jeg hadde etablert en så sterk personlighet at det ble sett på som en styrke. Mennesker generelt, men spesielt barn og unge, trenger å vite at det er å være «rar», egentlig bare er at man er spesiell og unik. At man skiller seg ut fra mengden. Noe jeg tror er en superpower! Verden trenger originalitet. I dag er jeg glad for at jeg var rar som ung, selv om jeg måtte gjennom noen svært vanskelige ungdomsår, sier han.
For lav tro
– Boken innledes med sterke ord om at alle kan påvirke det som skjer, at det ikke finnes noen grenser – og at «du kan bli det du vet du er»?
– Altfor mange mennesker, spesielt barn og unge, har for lav tro på seg selv, og det håper jeg at bøkene mine kan være med på å forandre, svarer han:
– Barn og unge trenger å vite at de kan få til hva som helst med hardt arbeid, fokus og disiplin. Fordi alle rekorder som er satt, og alle drømmer som er oppnådd, var en gang bare en tanke. Det handler rett og slett om å tro på seg selv, og tro at man faktisk kan oppnå det man drømmer om, uansett hvor umulig det virker, sier H.L. Phoenix.
Som håper at han med bokserien om Arkin også kan være med på å inspirere.