– Jeg håper Tøyens unge stjerne, rapperen Musti, leser den. Hun er en fantastisk ambassadør for nabolaget
Forfatter Bjarte Breiteig og familien bor på Tøyen, og selv er han veldig engasjert i miljøet i bydelen. – Å få være del av dette miljøet, og kjenne hvordan det å ha sitt hverdagsliv på det mangfoldige Tøyen også er en politisk handling, har vært en så sterk erfaring at jeg ikke kunne la være å skrive om den, sier han.
Hva handler romanen om?
– Mona og Jostein flytter med sin lille sønn til Tøyen i 2009 og åpner en nabolagskafé for å bygge fellesskap i det som på denne tiden fremdeles er Norges mest utsatte bydel. Rundt kafeen oppstår et nettverk av naboer fra alle kulturer, som hjelper hverandre og tar vare på sitt nabolag.
– Men engasjementet har også en pris, og romanen følger Mona og Jostein gjennom perioder med tro og tvil på fellesskapet. På et nivå er dette også en kjærlighetsroman om et par som prøver å finne et fundament for kjærligheten utenfor den lukkede familiesfæren.
Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?
– Jeg er selv del av et engasjert miljø på Tøyen, og har hatt min eldste sønn som eneste «pottet», som de sier, i sin klasse på Tøyen skole.
– Jeg har fulgt bydelen gjennom en periode med store forandringer, som vi til dels har skapt selv. Å få være del av dette miljøet, og kjenne hvordan det å ha sitt hverdagsliv på det mangfoldige Tøyen også er en politisk handling, har vært en så sterk erfaring at jeg ikke kunne la være å skrive om den.
Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?
– Nøyaktig det som står i den. Romanen er en egen erkjennelsesform som kan formidle tanker, erfaringer og følelser på en måte ikke noe annet medium kan.
Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?
– Ja, selvfølgelig – det tror jeg er forutsetningen for å kunne skrive litteratur: Man skal over noen avgrunner for å komme fram til det som betyr noe, ellers er det neppe noe verdt.
Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?
– Jeg skriver gjennom de samme partiene veldig mange ganger, lar personer og miljø utvikle seg gradvis. På den måten oppstår det gjerne noe jeg aldri kunne tenkt ut på forhånd. Jeg har stor tro på det som oppstår underveis i arbeidsprosessen – at språkmaterien gir noe tilbake til den som skriver, hvis man bare har vett til å fange det opp.
Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?
– Min redaktør Øyvind Ellenes, min nære venn Trude Marstein, og min kjære kone Tonje Tornes. Ellers alle som skriver godt.
Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Jeg vil gjerne at Tøyens unge stjerne, rapperen Musti, vil lese den. Hun er en fantastisk ambassadør for nabolaget, og tilhører en generasjon som kanskje ikke er så vant til å lese romaner.
Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?
– Akkurat nå leser jeg Gunstein Bakkes nye roman «Austalgi» og syns den er helt usedvanlig god. Bakke beskriver sider ved tilværelsen de fleste av oss kjenner, men har lett for å overse eller glemme, og han gjør det med et rikt og uhyre presist språk, og med en mørk humor som jeg er veldig svak for.
Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?
– Skrive, lese og spille bordtennis med guttene mine.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Skavlan – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet
- Yrke: Forfatter
- Utdannelse: Cand. mag. med fysikk og litteraturvitenskap
- Bosted: Tøyen, Oslo
- Aktuell med: «Tøyeneffekten»
- Forlag: Forlaget Oktober
- Antall sider: 331