En lekket innboks er tema i Victoria Durnaks nye roman.
Foto
Marius Viken

Hvor trygg er egentlig din private informasjon på internett?

Publisert: 17. august 2021 kl 08.00
Oppdatert: 17. august 2021 kl 08.00

Hva handler romanen om?

– Romanen handler om Evelyn, som på femtiårsdagen sin oppdager at innboksen hennes er lagt ut på nettet som et søkbart arkiv.

– Dette fører til en rekke hendelser; mannen vil skilles, den ene datteren vil ikke prate med henne, hun får sparken og ender opp med å flytte til en hytte på fjellet for å få være i fred. Men en dag dukker Astrid opp og tilværelsen snus nok en gang på hodet.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg ideen om å skrive romanen?

– I august 2019 avslørte Apple at de hadde oppdaget et sikkerhetshull i iPhone-systemet. Hullet hadde vært åpent i hele to år og gjort det mulig for hackere å få tilgang til tekstmeldinger, bilder og annen sensitiv informasjon hos tusenvis av iPhone-brukere.

– Det er ikke første gang et stort teknologiselskap behandler våre private opplysninger skjødesløst. Det blir heller ikke siste. Og det er nettopp en sånn hendelse jeg ønsker å utforske i «Evelyns innboks».

Hva er det du vil formidle til dine lesere med denne romanen?

– Romanen er et forsøk på å spå et mulig sosialt og digitalt scenario i vår nære framtid. Jeg vil se nærmere på hvor trygg vår private informasjon egentlig er på internett. Hvem sitter på informasjon om oss og hva kan de gjøre med den?

– Jeg har lenge vært interessert i overvåkningstematikk (gjerne i nære relasjoner), hvordan vi bruker ny teknologi og i dette tilfellet: de mellommenneskelige konsekvensene av privat informasjon på avveie.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Jeg har ikke opplevd noen direkte skrivesperre i arbeidet med romanen, men det har vært handlingsforløp jeg har grublet lenge på hvordan jeg skal løse.

– Det som hjelper meg når jeg står fast er enten å ringe redaktøren min Nils-Øivind Haagensen eller venninne og kollega Miriam Myrstad. Jeg snakker også med mannen min, som selv er forfatter.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg veksler mellom å skrive og lage kunst (i form av video, foto og installasjoner). Skrivingen påvirker hvordan jeg lager kunst og kunsten påvirker hvordan jeg skriver. Jeg kan for eksempel ha en idé til et verk, som jeg i stedet for å utføre, inkluderer i en tekst.

– Blant annet kjøper hovedpersonen i romanen min «Senteret» fra 2017 noen plagg i en klesbutikk som hun bruker uten å fjerne prislappen. Hun legger dem tilbake i butikken så noen andre skal kjøpe og bruke plaggene. Det var en idé jeg opprinnelig hadde til en utstilling.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Det samme triangelet jeg nevnte ovenfor: redaktøren min, venninna mi og mannen min. Jeg blir også inspirert av å observere og overhøre mennesker jeg ikke kjenner. På bussen, toget, butikken og i byen.

Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Den personen som, i forbindelse med sin personlige informasjon på nettet, måtte tenke: Jeg har ingenting å frykte, for jeg har ingenting å skjule. Hvorfor? Romanens hovedperson tenkte det samme før hun stod der med innboksen på vidt gap.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– «Swimming Studies» av Leanne Shapton, en bok som består både av tekst, bilder og malerier. Boka er en systematisk og nydelig undersøkelse av kunstnerens forhold til svømming, til vannet og alt rundt. Selv er jeg sånn passe til mindre glad i vann, men elsker denne type grundige gjennomgang av en tematikk der forfatterens engasjement smitter.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– «Ensomhetens århundre: Hvordan finne sammen i en verden som splitter oss» av Noreena Herz. Interessant om hvordan ensomhet gjennomsyrer og påvirker livene våre, på tross av (eller på grunn av?) at vi aldri noensinne har vært så mye i kontakt med andre mennesker som nå.

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Jeg skulle ønske jeg hadde tid til å eie egen hest. En islandshest.

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Skavlan – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

 

Victoria Durnak (32)
søn 20.02.2022 23:47
  • Yrke: Forfatter og billedkunstner
  • Utdannelse: Mastergrad i billedkunst fra Sandberg Institute (Amsterdam) og Kunstakademiet (Oslo)
  • Bosted: Askim
  • Aktuell med: «Evelyns innboks»
  • Forlag: Flamme Forlag
  • Antall sider: 136