Har skrevet bok fra innsiden av det skjulte nettverket unge som sliter psykisk søker seg til
Hvorfor har du skrevet denne boken?
– For unge som sliter psykisk, med spiseforstyrrelser, selvskading og vonde tanker om å ta sitt eget liv, er det skjulte nettverket velkjent. For foreldre, lærere og helsepersonell som skal hjelpe, er det så og si ukjent.
– Jeg mener at vi voksne må vite og bry oss mer om hva som skjer i mørket på sosiale medier, for å utøve vår rolle bedre.
Hva er de viktigste poengene som kommer frem?
– Denne boka er skrevet fra innsiden av nettverket. Den går tett på dynamikken i dette lukkede rommet, på godt og vondt. Her søker unge sammen for å trøste og støtte hverandre, men ender også opp i et farlig opp-ned-univers av likes og røde hjerter, der de skyver hverandre sakte mot kanten med destruktive handlinger som de deler med hverandre.
Hvilke nye synspunkter eller teorier presenteres?
– Tidligere har både skoler og nærmiljøer i Norge og internasjonalt opplevd hvor smittsomt selvmord og selvmordsforsøk kan være. Ved hjelp av blant annet Instagrams egen teknologi har slik aktivitet de siste årene flyttes seg over i mer lukkede rom på nett.
– Boken avdekker helt konkret hvordan unge trekkes inn i miljøet og påvirkes av andre. Men også hvordan fire jenter jeg følger tett påvirker andre.
Hvilke utfordringer møtte du underveis i arbeidet med bokprosjektet?
– At området jeg omtaler er et etisk minefelt. Det har ikke alltid vært like lett å tørre å beholde rollen jeg tok på meg som observatør, for å kunne belyse innsiden av nettverket. Men jentene i dette miljøet trenger å bli møtt med forståelse, ikke min eller andres moralske pekefinger.
Hva vil du oppnå med boken?
– På sikt håper jeg at boken kan bidra til bedre forebygging. At færre unge faller utenfor med psykiske problemer eller tar sitt eget liv. Unge som sliter skal ikke behøve å oppsøke hverandre i skjul. De må fanges opp før, av profesjonelle hjelpere som vet hva som rører seg.
Hva vil du at leseren skal sitte igjen med etter å ha lest den?
– En større bevissthet og forståelse om det som kan skje i skjul på nett. Og mer kunnskap til å kunne ta det opp hjemme, på skolen eller i en behandlingstime hos psykologen for den sakens skyld.
Kan du nevne én person du håper leser boken – og hvorfor?
– Sikter ikke noe lavere enn påtroppende helseminister her. Barne- og ungdomspsykiatrien trenger ytterligere satsing. Den trenger behandlere som ønsker å bli i sitt yrke og kjenne at de utgjør en forskjell.
Hvilken bok vil du anbefale andre å lese - og hvorfor?
– «Vi har så korte armar» av Olaug Nilssen. Den handler vel egentlig om å finne seg til rette, men med en befriende, humoristisk tone. Den satt og sitter fortsatt!
Hvilken forfatter har betydd mye for deg – og hvorfor?
– Fra ung alder Knut Hamsun og «Sult». Like aktuell da som nå om det å stå alene på utsiden og kjenne på følelsen av tap og irrasjonelle tanker.
Hva er det viktigste du har lært under koronapandemien?
– Alt går bra til slutt. Og hjemmekontor i pysjen er egentlig ganske digg.
Hvis du måtte velge?
Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård
Espresso – Filterkaffe
Musikk – Podkast
Avis på papir – Avis på nett
Skavlan – Lindmo
Dagens Næringsliv – Klassekampen
Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen
Lese bok – Høre bok
Sakprosa – Skjønnlitteratur
Film på kino – Film hjemme
Ved sjøen – På fjellet
- Yrke: Gravejournalist, Aftenposten
- Utdannelse: Bachelor of Arts, Television and Radio production, Salford university, Manchester, Kultur- og mediefag, Universitetet i Stavanger
- Bosted: Oslo
- Aktuell med: «Det skjulte nettverket - farlige forbindelser mellom unge på nett»
- Forlag: Cappelen Damm
- Antall sider: 160