Kristian Krohg-Sørensen fotografert i Egon Olsens allé på Grønland i Oslo, foran Botsen – det gamle fengselet som Johannes «Gulosten» Andersen beskrev som et helvete: «Etter to år på Botsfengselet er man ikke menneske mer.»
Foto
Stig Marlon Weston / Strand forlag
«Gulosten»-serietegneren

– Jeg kan ikke slutte nå, da blir folk sure

Publisert: 25. november 2021 kl 12.15
Oppdatert: 25. november 2021 kl 12.16

Tegneserieskaper Kristian Krohg-Sørensen turnerer stadig nye priser med tilværelsen som nybakt tobarnsfar – og opphavsmann til en historiefortelling som bare vokser.

For Kristian Krohg-Sørensen må leve med sin tegneseriekarakter «Gulosten» i noen år fremover, innser han: Den opprinnelig planlagte tegneserieboktrilogien tegner nå til å nærme seg fire eller fem bøker.

Nå har han fått en vitamininnsprøyting: På én uke vanket det to gjeve priser.

Ponduspriset

Søndag ble «Gulosten: Gentlemansforbryteren» utropt til Årets tegneserie under Oslo Comics Expo, og torsdag ble det klart at Krohg-Sørensen er årets mottager av Pondusprisen 2021 på 100.000 kroner.

Sistnevnte får han for de to første bøkene i serien om Johannes Andersen, barnehjemsgutten som ble sjømann, brennevinssmugler, historieforteller, krigshelt, venn av kong Haakon og drapsmann – før han endte som trelasthandler i Horten.

Foto
Kristian Krohg-Sørensens andre bind ut om «Gulosten», som har tittelen «Gentlemansforbryteren», vinner sin andre pris på kort tid: Nå vanker den gjeve Pondusprisen på boken. Foto: No Comprendo Press

Første bok, «Gulosten: Liv i helvete», kom i 2015 og ble belønnet med en rekke priser for sin skildring av hovedpersonens tid på Bastøy og til sjøs. I desember i fjor kom oppfølgeren «Gulosten: Gentlemansforbryteren», som skildrer gangstertilværelsen hans under forbudstidens lukrative spritsmugling.

– Med de to bøkene om «Gulosten» har Kristian Krohg-Sørensen markert seg som en formidabel tegneserieskaper og historieforteller. Vi gleder oss til å se han fullføre storverket han er så godt i gang med, sier Pondus-redaktør Lasse Espe om prisvinneren.

Kan ikke slutte nå

– Det føles veldig godt. Ekstra godt siden det har vært liten mulighet til å feire utgivelsen, med nedstengning og alt, sier Krohg-Sørensen om prisviraken.

– Sånn sett er dette en utrolig fin mulighet til å gjøre litt stas på boken igjen. Selvfølgelig er begge prisene svært gjeve innenfor dette snevre universet som vi tegneserieskapere beveger oss i, så jeg er veldig takknemlig, sier Kristian Krohg-Sørensen, som nå skal gi seg i kast med bind tre viet Johannes Andersen.

– Jeg har akkurat fått barn, og jeg frilanser litt som illustratør – man må leve også. Jeg har tenkt at jeg skal begynne fra nyåret på neste bok, sier han og medgir på spørsmål om hvordan det er å jobbe med et slikt langtidsprosjekt at det «er todelt»:

– Det er trygt og godt å vite at man har en god historie å fortelle. Samtidig har jeg andre ideer som jeg lurer på hvor mange år det vil ta å materialisere. Priser og god mottagelse forplikter også; jeg kan ikke slutte nå, da blir folk sure og vil ikke like noe mer av det jeg gjør! ler han.

Veien videre

Tidslinjen hans glapp tidlig: Krohg-Sørensen hadde planlagt at bind to skulle gå frem til andre verdenskrig – men på bokens 100 sider kom serieskaperen seg ikke lenger enn til 1924!

– Det blir fire eller fem bøker totalt. Det viser seg at det er veldig mye å fortelle, som ligger mellom linjene i historien til Gulosten, medgir han.

Kristian Krohg-Sørensen pleier å si at dersom man blander «Boardwalk Empire» og «Olsenbanden», så får man den norske forbudstiden: Noe troskyldig norsk samtidig som det er voldsepisoder med skyting og et kriminelt nettverk.

– Norge i mellomkrigstiden er også en underkommunisert tidshistorie, som ligner vår egen tid med store forskjeller i samfunnet, politisk uro og fremtidspessimisme, sier Krohg-Sørensen. Som tror krigshistorien kommer i bind nummer fire, som kjapt kan bli til en femte bok – fordi Gulostens historie inn i krigsårene fortsetter å være like utrolig som den er sann.

Ingen unnskyldning

Kristian Krohg-Sørensen er «så etterrettelig som han klarer» i tegningene fra det gamle Kristiania i forbudstiden. Det samme gjelder handlingen: Han bruker kildemateriale der det finnes, og dramatiserer og finner på kun i det som måtte finnes av smutthull.

– Man må slå sammen noen personer og begivenheter og korte ned på tid. Men kan ikke bruke kunstnerisk frihet som en unnskyldning hele tiden, om man skal behandle stoff som har rot i virkeligheten, lyder det klart fra den prisbelønnede serieskaperen, som legger til:

– Jeg jobber med en historisk karakter, men lager et drama ut av livet hans. Dette er min variant av «Gulosten», sier Krohg-Sørensen – som har fått henvendelser fra eldre folk som har møtt ham, og har hørt fra hans barnebarn og oldebarn.